04/2021 uutiset

Poikkeusajan poikkeuskurssi – K257 Sirius

Kesällä kotiutuvat upseerikokelaat ovat kohdanneet omalla polullaan reservinupseereiksi kiven jos toisenkin. Toisaalta pitkät kiinnioloajat ja toisaalta vaihtuvat koronarajoitukset ovat tuoneet mutkia matkaan, mutta tuoreet vänrikit ovat selviytyneet mainiosti.

Alussa kurssinjohtaja everstiluutnantti Sikanen kieltäytyi myymästä reservinupseerikurssitutkintoa alennusmyynnillä, vaikka pandemia jyllääkin. Vaikka korona toi omat mutkansa kurssin poikkeukselliseen toteuttamiseen, maastoharjoituksien ja taistelukoulutuksien läpivientiin se ei vaikuttanut erityisesti. Komppanian hyökkäystä harjoittellaan vain hyökkäämällä. Samat perinteet siis pysyivät – kirkkojärven marssi, kärkikomppanian ja tiedustelukomppanian ikuinen mittelö päärakennuksen herruudesta ja johtajaharjoitus. Ja muuten: Haminan hyytävä merituuli ja itäinen harjoitusalue pysyivät säälimättöminä – myös läpi korona-ajan.

Toisaalta monessa jouduttiin myös taipumaan. Ehkä isoimpana tuoreita upseerioppilaita tykkikasarmin edessä kasirivissä seistessä mietitytti legendaarinen kurssijuhla. Kurssilaisilla oli varmasti takaraivossa jo edellisen kurssin poikkeukselliset järjestelyt. Oppilaskunta saikin ohjeeksi lähteä suunnittelemaan kurssijuhlaa kurssin 256 valamaan muottiin, ilman seuralaisia. Myöhemmin koronatilanteen poikkeuksellisen notkahduksen johdosta kurssin johto ohjasi oppilaskuntaa järjestämään yksiköittäin toteutettavan oppilaskuntaviikonlopun: viikonlopulle jaetun kurssijuhlan yksiköittäin vietettynä. Pettymys oli suuri, mutta juhla jäi silti mieliin jokaiselle kurssilaiselle erityisenä viikonloppuna. Siitä piti huolen telttasaunat, hyvä ruoka, RUK-bändi ja huhujen mukaan aikojen kovin speksi. Toisaalta perinteikkäät urheilukilpailut tai hohdokas päätöstilaisuus piti korvata vaihtoehtoisilla tavoilla – yksiköittäin järjestettyinä.

Oppilaskuntakin kurssilla joutui hommiin. Koronan takia pyörä piti keksiä uudestaan, kun isot kokoontumiset tai muut tavanomaiset tapahtumat piti korvata uusilla, koronaturvallisilla tavoilla. Kyllähän siinä onnistuttiinkin – RUK-cup muuttui yksikköcupiksi, kurssijuhla oppilaskuntaviikonlopuksi ja seminaarit webinaareihin. Toisaalta oppilaskunnan tuloksesta puhuu kurssilaisten korkea tyytyväisyys loppukyselyissä, mutta myös RUK:n historian kaikkien aikojen ilmoitushankintatulos. Sirius sai kasaan uskomattomat yli 220 000 euroa. Siispä, vaikka kurssin 257 tarinassa sankaria esittää jokainen upseerioppilas, hyvänä kakkosena tulee RUK:n 10. komppania, joka joutui kurssin aikana vetämään aikamoisia krokotiilejä povitaskuistaan.

Voisi kuvitella, että kokemus koronan takia olisi ollut jotenkin erilainen. Erilainen, ilman Haminan iltavapaita, pizzatilauksia tai legendaarista kurssijuhlaa. Meille se kuitenkin oli paras mahdollinen – yhdessä koettuja hetkiä, ilonpirskahteluja lopulta kaksi salmiakkia rinnassa ja yhteishenkeä. Uskallan väittää, että kurssi hitsautui yhteen tavalla, jolla kurssit ennen meitä ei ole hitsautunut. Jäämme historiaan poikkeuskurssina, joka vietiin lopulta maaliin turvallisesti.

Joonas Immonen

Kirjoittaja on Maavoimien reserviupseerikurssin 257 Sirius oppilaskunnan puheenjohtaja


Jaa uutinen: