01/2018 uutiset

Pioneeriosaston kovat talkoot

Helsingin Reserviupseerien Pioneeriosastolle esitettiin 1.2.2018 kysymys, johon oli helppo vastata KYLLÄ!

Kysymys kuului, haluammeko ottaa urakaksi purkaa ja viedä pois 150 neliön -1 kellaritilasta arkistohyllyt runkoineen. Kyseessä olevassa tilassa oli metalliset moottoriarkistohyllyt 79 kpl, joissa hyllypituutta 1777,5 metriä 19.908 mapille – SIIS MILTEI 20.000 MAPILLE, JA VAJAA KAKSI KILOMETRIÄ! Tila oli Pohjola vakuutusyhtiön vanha, vaille käyttöä jäänyt arkisto. Pilvipalveluaika ei enää mappeja kaipaa. Tilaaja halusi hyllyt pois jotta varastoa voidaan käyttää muuna varastotilana. Vain lattiavalussa kiinteästi olevat kiskot saivat jäädä. Osastomme suojasi kellariaulan, rapun ja katutason aulan seinät ja muut pinnat siten, että vaurioita ei synny juuri remontoituun rappuun. Lopuksi siivottiin rapputilat ja vietiin pois suojamateriaalit.

Työtä täytyy suunnitella (Kuva: Jukka Rusila)

Pikaisin yhteydenotoin kävimme osastossa läpi, mitä tämä meiltä vaatii ja listasimme asioita ylös. Olimme innoissamme. Isoja talkoita on ollut aikaisemminkin, mutta edellisestä on jo joku vuosi aikaa.

Avainasemassa projektissa oli jäsenemme reservin kapteeni Juho Kalsola, jolla on pitkä kokemus rakennusalasta. Hän pystyi nopeasti tilaajan lähettämien tietojen ja kohteessa käynnin perusteella laskemaan, kuinka saamme tuon valtavan metallimäärän pois tontilta hallitusti.

Runko on helpompi purkaa, kun sen mahtuu kaatamaan (Kuva: Jukka Rusila)

Pari purettua hyllyä (Kuva: Timo Lukkarinen)

Jo ennen kuin purkusuunnitelma oli kokonaan valmis, mutta alustava aikataulu sovittu, alkoi osastolaisten pikainen kutsuminen riviin. Sähköpostit ja tekstarit kilisivät, puhelimet soivat ja ilmoittelu ”Helsingin Reserviupseerien Pioneeriosasto” ja ”Pioneeriosaston Nuoret” Facebook-sivuilla kävi kuumana. Talkoovakuutus, tarvittava varustus ja ruokahuolto varmistettiin hyvissä ajoin.

Liikkuvat runkorakenteet (Kuva: Jukka Rusila)

Toinen lohko valmis (Kuva: Timo Lukkarinen)

Työn pikainen aloittaminen oli tärkeää, joten moni oli estynyt osallistumaan talkoisiin. Siitä huolimatta saimme 9 raavasta pioneeriupseeria paikalle. Osallistujien keski-ikä oli vain 56 vuotta, ikähaitarin ollessa 31 – 78 vuotta. Olisi mukaan muutama nuorempikin vielä mahtunut, ehkä sitten seuraavalla kerralla.

Teimme työtä Juhon ohjaamana viitenä päivänä ja yli 100 henkilötyötuntia erilaisin kokoonpanoin. 11 tonnia metallia! 74 metallista runkoa, joissa yli 1300 hyllylevyä ja alla 37 liikkuvaa kolmemetristä kaksoisrunkoa, jotka eivät mahtuneet kappaleiksi sahaamatta tilasta ulos. Muutama sähkömoottori ja kymmeniä metrejä ketjua. Kuormaa tuli muutama peräkärryllinen ja yksi täysi kuorma-autollinen tavaraa, jossa korkeareunainen lava.

Puheenjohtajat vauhdissa (Kuva: Jukka Rusila, kuvassa vasemmalla)

Saimme työn turvallisesti ja hyvissä ajoin valmiiksi. Vissyä virtasi ja askelmittarit tilttasivat, hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Viidentenä päivän, sunnuntai-iltana pidettiin lopputarkastus ja todettiin että valmista tuli. Tällaisella porukalla on hieno toimia, iso kiitos osasto!

Aherrus kannatti, voimme miettiä kuinka kehitämme toimintaamme talkoilla normaaliin jäsenmaksutuloon ansaitulla kahden vuoden lisäbudjetilla. Tällaista voidaan tehdä useamminkin, meihin voi ottaa yhteyttä pioneeriosasto.hrup@gmail.com

Kuormaa (Kuva: Timo Lukkarinen)

Etelä-Haagassa oleva kellarivarastotila on nyt vapaana seuraavalle vuokralaiselle. 150 m2 tilaan kuuluu kaksi pienempää huonetta sekä wc-tila. Ota yhteys ja kysy lisätietoja: toimisto@hrup.fi osoitteen kautta josta saat yhteystiedot tilan vuokraajalle.

Teksti:
Timo Lukkarinen
Puheenjohtaja
Helsingin Reserviupseerien Pioneeriosasto

Jaa uutinen: