2023-02


Piirin jotoksia 40 vuotta sitten

Piirijotokset pääkaupunkiseudun piireissä eivät ole uusi ”ilmiö”. Noin 40-45 vuotta sitten HRUP ja silloinen Helsingin Reservialiupseeripiiri järjestivät 1-2 piirijotosta vuosittain.

Kävin läpi Helsingin reservin sanomien vuosikerrat 1978-85, Alajoen Tomille kiitos mahdollisuudesta päästä katsomaan arkistoidut lehdet. Muukin liikuntatoiminta näyttää olleen tuolloin varsin aktiivista. Kun varsinaista sotilaallista koulutusta ei ollut mahdollista ”harrastaa” ainakaan julkisesti, reserviläistaitoja ja kenttäkelpoisuutta pidettiin yllä urheilemalla ja retkeilemällä.

Ensimmäinen löytämäni jotostyyppinen tapahtuma oli maaliskuussa 1978 Santahaminassa pidetty Aimon nietos. Kilpailuun kuului noin 13 kilometrin hiihtomatka ja erilaisia tehtävärasteja.

Saman vuoden huhtikuussa on ollut selaamistani ensimmäinen yön yli -jotos, Jokamiehen jotos, joka pidettiin Spjutsundissa. Voittajanpartiossa oli mukana myöhemmin monesta jotostapahtumasta tuttu nimi Juhan-Ville Kaarnakari.

Korpivaellus-nimiset sulan maan jotokset ovat alkaneet lokakuussa 1979 Spjutsundissa. Ensimmäisen Korpivaelluksen rastitehtävinä ovat olleet mm puhelinkuuntelu, toimiminen kloorivuodon sattuessa, tulipalosta pelastuneen hysteerisen naisen rauhoittelu ja tulipalon sammuttaminen. Yllättävin tehtävä lienee ollut hevosen satulointi ja ratsastus.

Korpivaelluksia on HRS:n ilmoituksista päätellen pidetty seuraavasti. Kaikista ei löytynyt myöhempää ”raporttia” tai tulosluetteloa, joten jotkut ovat saattaneet jäädä toteutumattakin:

1980: Kuusijärvi – Sipoonkorpi 26.-27.4. Järjestelyvastuussa Tikkurilan RU-kerho

1981: Kirkkonummi 21.-23.8. Järjestelyvastuussa Tapiolan Reserviupseerit

1982: 11.-12.9. Paikkaa ei kerrota ilmoituksessa, mutta jotoksella taivallettiin ”jääkärityyppisesti” polkupyörin. Osallistujilla tuli olla mukanaan GT-tiekartta no 3, joten johonkin itään jotos on suuntautunut. Artikkelia tai tulosluetteloa jotoksesta ei löytynyt, mahdettiinko pitää?

1983 Nuuksio 14.-15.5 Nuuksio. Järjestelyvastuussa Länsi-Vantaan Reserviupseerit. Osallistujia oli ollut yli 40.

1984 Korpivaellus lienee jäänyt pitämättä ja vuoden 1985 Korpivaelluksesta löytyi vain ilmoitus.

Ketunlenkki-nimeä kantaneet talvijotokset ovat alkaneet 1.-2.3.1980 Spjutsundissa. Tällä ensimmäisellä Ketunlenkillä aiheina ovat olleet mm hiihtohinaus moottorikelkalla, huomaamaton liikkuminen ja jälkien häivyttäminen ja majoittuminen huomaamatta ”pahojen poikien” miehittämään saareen.

1981 Ketunlenkki olisi ollut Kirkkonummella, mutta mitään juttua asiasta ei löytynyt.

1982 Spjutsund. Vetovastuussa oli Sissikerho. HRS:ssa julkaistiin mukana olleen kertomus jotoksesta.

Vuodelta 1983 Ketunlenkistä ei löytynyt kutsua. Vuonna 1984 järjestelyvastuussa on ollut Tikkurilan Reserviupseerit, mutta mitään muuta ei löytynyt.

Näyttää siltä, että piirijotokset hiipuivat 1980-luvun puoliväliin mennessä. Noihin aikoihin alkoi ns. PeKu- eli peruskurssitoiminta ja järjestäjien energia suuntautui niihin.

Jutun pääkuvassa Spjutsundin majan maastossa vaelletun “Jokamiehen jotoksen” voittajapartio ruokarastilla valmistamassa tosi herkullista silakkaruokaa. Vas. Seppo Hyypiä Lahden.res.ups, Jan-Eric Danielsson Johtorengas ja Juhan-Ville Kaarnakari Jääkärikerho. Jotoksen järjestelyistä vastasi Sissikerho.

Teksti: Harri Kaijansinkko
Kuvat: HRS arkisto

Jaa uutinen: