2022-05


 

Piiriemme toiminta-alueella kaksi uutta sisäampumarataa

Jäsenistön on mahdollista ostaa ampumarata-aikaa myös seuraavilta radoilta: Kaupalliset Espoon Keran SN Shooting Center ja Helsingin Konalan Gun Point. Tämä juttu kertoo ratojen varaamisesta, toiminnasta, ohjeista ja tiloista. Tarkemmat ohjeet ja hinnat ratojen omien www-sivujen kautta. Tutustu uusiin ratamahdollisuuksiin, joissa voi ampua myös kivääreillä määräyksiä noudattaen:

Gun Point tarjoaa monipuoliset palvelut ampujille

Helsingin Reserviupseeripiirin taistelijakaksikko kävi tutustumassa Helsingin Konalaan juuri avautuneeseen Gun Point -ampumarataan. Yrityksen perustaja Teemu Räty toimi isäntänä ja esitteli uutuuttaan kiiltäviä paikkoja. Rädyllä on itsellään takana ampumaurheilukokemusta parinkymmenen vuoden ajalta. Hän on ollut mm. perustamassa BBG ry:tä. Oman harrastuksen kautta lähti idea rakentaa ampumaradan ympärille kokonaisuus, jollaisessa hän itsekin haluaisi harjoitella ja viettää aikaa, eikä pelkästään perusammunnan merkeissä.

Paikka on tehty käytännössä tyhjästä teollisuuskiinteistöön. Kaikki tilat ja pinnat on rakennettu ja muokattu ampumaradan tarpeisiin. Lokaatio on pääkaupunkiseudulla asuvan ampujan näkökulmasta erinomainen: Kehä I:n ja Vihdintien risteykseen on helppo tulla joka suunnasta. Samalla alueella on myös harrastajille tuttuja kauppoja, kuten Viranomainen, 5.11 ja Varusteleka.

Räty visioi Gun Pointin olevan kokonaiselämys: radalle voi tulla yksin tai ryhmän kanssa ja halutessaan pitää yritystilaisuuksia tai vaikka polttareita. Rata mahdollistaa myös monipuolisen kilpailu- ja seuratoiminnan. Sauna- ja oleskelualueella on anniskeluoikeudet. Tilava sauna on tyylillä tehty: toisesta kerroksessa olevasta tilasta voi katsella löylystä suoraan radalle ballistisen lasin takaa. Kyseessä lienee Suomen ainoa sauna, josta voi seurata ampumakisoja lauteilta?

Ampumaradan maksimietäisyys on 25 metriä ja perinteisiä ampumapaikkoja on kahdeksan. Rata on kuitenkin enemmän kuin vain perinteinen sisäampumarata. Päätyseinä kestää kaliiperit aina .308 asti, myös ERVA-patruunoita voidaan käyttää. Sivuseinät ovat koko 25 metrin matkalta ysimillisen kestäviä, mikä tekee Gun Pointista Rädyn mukaan lajissaan ainoan Suomessa. Liikuteltavilla taulupohjilla voidaan ampua aina .44 kaliiperiin asti.

Koska sivuseinätkin ovat ammuttavia, voi tilaan rakentaa monipuolisia toiminnallisia rasteja, esim. SRA-kilpailurasteja voi rakentaa useita rinnakkain. Kilpailujärjestelyjen kannalta tämä kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Ampumakulmat voivat olla poikkeuksellisen laajoja, koska suojaus on seinissä kolmen metrin korkeudelle asti. Liikuteltavat ja läpäisemättömät esteet mahdollistavat monipuoliset rastikuvaukset. Myös metallimaaleja voidaan käyttää. Kokeilimme muutamalla erilaisella taulujen asetteluilla pistooli- ja pistoolikarbiiniammuntaa. Sisätiloissa voi hyvin harvoin tehdä 90 asteen käännöksiä ja ampua molemmille sivuille koko radan pituudelta samalla edeten!

Lattiat ja seinät on päällystetty ääntä vaimentavilla ja räiskeitä estävillä kumimateriaaleilla. Taulut voi nitoa suoraan seiniin ja niihin on mahdollista ampua hyvin läheltä ilman vaaraa kimmokkeista. Äänieristystä testattiin ampumalla .223-kiväärillä lippaallinen nopeaan tahtiin, ilman äänenvaimenninta. Testiampujamme käyttää yleensä sisätiloissa kuulosuojaimien alla lisäksi korvatulppia, mutta tällä radalla riittivät hyvin pelkät kuulosuojaimet, myös kivääriammunnassa.

Ilmanvaihto todettiin erinomaiseksi. Tuloilma tuodaan sisään radan suuntaisesti kolmessa lohkossa. Imu tapahtuu etuseinän puolelta rataa. Ilmastointi oli myös jokaisen lohkon osalta säädettävissä erikseen, jolloin eri etäisyyksille saadaan ampumapaikalle paras savunpoisto. Pistoolin ja jopa kiväärin savut hävisivät tilasta nopeasti. Koeampujat eivät kokeneet tarvetta käyttää maskia ruutisavujen takia, edes itselataavalla kiväärillä ammuttaessa.

Valaistuksen toteutukseen on myös selvästi kiinnitetty huomiota: koko tilassa on varjoton valaistus, jota voidaan säätää portaattomasti kolmessa lohkossa. Tämä mahdollistaa myös hämärässä tai pimeässä harjoittelun.

Gun Pointiin voi ostaa kertavuoroja, sarjalippuja tai liittyä jäseneksi. Radalle tulee monipuolinen vuokrakalusto ja tarjolla on myös patruunoita ja taulutarvikkeita. Yritys järjestää myös kursseja eritasoisille ampujille. Jäsenille on omat vuoronsa ja lisäksi seura- ja yhteisöjäsenille tarjotaan sopimusvuoroja. Gun Point on päivällä auki kuutena päivänä viikossa ja silloin paikalla on aina henkilökuntaa. Yhteisöjäsenet saavat omat kulkuoikeudet, jolloin ampumavuorot käyttäjien omalla kalustolla voidaan tarjota joustavasti.

Gun Point on todella laadukkaasti toteutettu kokonaisuus, johon kannattaa käydä tutustumassa. Reserviläisampujan näkökulmasta rata mahdollistaa monipuolisen harjoittelun.


Gun Point Helsinki Oy
Hankasuontie 5, Konala, Helsinki
045 632 0300
www.gunpoint.fi
Ajanvaraus verkkosivujen kautta.
 


Teksti: Janne Isosävi
Kuvat: Mai Puttonen

 

Suomen pisin sisäampumarata Espoossa

Espoon Keran hallien yhteydessä on toiminut jo toista vuotta Suomen pisin sisäampumarata. SN Shooting Range Center tai toisella nimellä kutsuttu Ampumarata Pro on ammattikäyttöön rakennettu ampumarata, jonka käyttötarkoitus on palvella ampuma-aseluvallisia henkilöitä työ- tai harrastusperusteisesti. Sisäampumarataa pystyy käyttämään eri etäisyyksiltä aina noin 55 metriin saakka, ja se soveltuu erinomaisesti erilaisiin sovellettuun reserviläisammuntaharjoitteluun (SRA).

Ampumaratakonsepti eroaa perinteisistä sisäampumaradoista siten, että rata on miehittämätön ja rata vuokrataan aina yksityiskäyttöön, jolloin ampumaharjoitteet voi suunnitella omalle porukalleen. Radan voi varata myös henkilökohtaiseen käyttöönsä, jos haluaa harjoitella rauhassa ihan yksin esimerkiksi kilpailuihin. Radalla tulee olla omat aseet käytössä, eli radalla ei ole tarjolla lainakalustoa.

Ampumaradalla on neljä luotiloukkua. Luotiloukkuihin voi ampua pistoolilla mustalle ja keltaiselle alueelle (ei rajoituksia pistoolikaliiperille) tai kiväärillä keltaiselle alueelle 70cm x 70cm (ei rajoituksia kiväärikaliiperille). SN Shooting Rangellä ei saa ampua millään panssaria läpäisevillä (AP/steel core) ammuksilla. Kaikki (A-AL 10§) ERVA-patruunat ovat lähtökohtaisesti radalla kiellettyjä, pois lukien 3. kohdan pistoolin/revolverin keskisytytteiset reikäpäiset/laajenevat ammukset. Ampumaradan tarkemmat järjestyssäännöt löytyvät rekisteröitymisen yhteydessä.

Rata on hyvin varusteltu toiminnallista ampumaharjoittelua ajatellen. Radalta löytyy mm. VTAC-seiniä, liikutettavia näkösuojia, raahattava 60 kg painava “paininukke”, harjoitusaseita yms. Radan valaistuksen saa myös säädettyä niin, että radan saa hämäräksi tai vaikka täysin pimeäksi, jolloin radalla voi harjoitella pimeätoimintaa tai valojen käyttöä.

Radan vuokraaminen on helppoa ja nopeaa automaattisen varausjärjestelmän avulla. Rekisteröitymällä käyttäjäksi saat käyttäjätunnukset, joiden avulla pääset sähköiseen varauskalenteriin valitsemaan itsellesi sopivan harjoitteluajankohdan. Varauskalenterista näet oman PIN-koodisi, joka toimii vain varattuna ja maksettuna ajankohtana. Radan voi vuokrata tunti- (varauskalenterin kautta), puoli- tai kokopäiväperusteisesti.

Lisää kuvia radasta ja toimintamahdollisuuksista löytyy SN Shooting Rangen Instagram -profiilin kautta (@snshootingrange).


SN Training Center
Karantie 2 / Keran hallit
Yhteydenotot: contact@snsecurity.fi
www.sntrainingcenter.fi
 


Teksti ja kuvat: Juho Nieminen

Jaa uutinen: