06/2021 uutiset

Panssarilaiva Ilmarisen jälkeläinen: MLC Uusimaa

Hämeenmaa-luokan MLC Uusimaa on yksi Suomen merivoimien miinalaivoista. Se palvelee Rannikkolaivaston 6. pintatorjuntalaivueessa Turun Pansiossa. Hämeenmaa-luokan miinalaivat ovat avomeri- ja jäissäkulkukelpoisia aluksia. Ne on tarkoitettu toimimaan avomerellä ja saariston alueella kaikissa olosuhteissa. Aluksia käytetään miinoitustehtävien lisäksi meriliikenteen suojaamiseen, merialueen valvontaan ja johtoaluksina.

Uuden laivanrakennusprojektin isänä toimii rehtori, komentajakapteeni (res) Mikko Leppänen, ja oppilaiden ohjaajana ja suunnittelijana erityisluokanopettaja Jari Lappalainen. Jari toteutti oppilaiden kanssa myös Ilmarisen.

Teknisiä tietoja

Pituus 77,8 m. Uppouma 1450 t. Leveys 11.5 m. Syväys 3 m. Nopeus 20 solmua. koneteho 2 x 2600 kW. Miehistö 60 kpl.

Aseet

4 x miinakiskot. 100-120 miinaa. 2 x kranaattikonekivääri. 2 x syvyyspomminpudotin. 2 x rbu-1200 syvyysraketinheitin. 1 x Bofors 57mm / 70 SAK Mk1 tykki.

Ilmantorjunta-aseet

2 x 12,7 mm Itkk ja 8 x LtO 2004 Umkhonto-IR ilmantorjuntaohjuksia.

Espoon Viherlaakson ala-asteen oppilaat tekivät Suomi -100 projektinaan Panssarilaiva Ilmarisen pienoismallin. Hieno projekti julkaistiin useassa lehdessämme vaihe kerrallaan. Tällä hetkellä Ilmarinen on vartioimassa Suomenlinnan upseerikerhon aulaa.

Nyt on jo yli 30 oppilasta ottanut osaa Uusimaa – rakennusprojektiin ja työtunteja on käytetty yli 140.

Dataa

  • MLC Uusimaa on Espoon kaupungin kummilaiva.
  • Yhteistyötä on tehty vuosien ajan kaikkien laivan päälliköiden kanssa.
  • Mikko Leppänen on 2. yhteysupseeri (1. yhteysupseeri Espoon turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen).
  • Laiva on ottanut oppilasvierailuja vastaan ja vienyt koulumme oppilaita merelle vuosien ajan.
  • Laivan työpiirros ja mittakaava on koostettu netistä etsittyjen kuvien perusteella. Samoin olemme käyneet valokuvaamassa Merisotakoulussa sijaitsevaa Uusimaan pienoismallia tämän laivan teko-ohjeeksi.
  • Olemme aloittaneet projektin:
    • Taustana positiivinen kokemus Suomi -100 Ilmarinen -projektista.
    • Oppilaat saavat työkokemusta: suunnittelusta, mallintamisesta, piirustusten lukemisesta, materiaalivalinnoista, kierrätysmateriaaleista, työkaluvalinnoista, tiimityöstä ja palautteen annosta/vastaanotosta.

Teksti ja kuvat: Mikko Leppänen

Reservin Sanomat seuraa projektia mielenkiinnolla, ja julkaisee seuraavissa E-lehden numeroissa rakentamisen uusia vaiheita.

Jaa uutinen: