02/2015 paakirjoitus

Pallakselta uusi retkeilyopas

Juuri ilmestynyt Karttakeskuksen kustantama Pallas Hetta retkeilyopas ja kartta kertoo Pallas-  ja Ounastunturien sekä lähiympäristön matkailu- ja retkeilymahdollisuuksista niin päiväretkeilijän kuin kokeneen erävaeltajankin näkökulmasta kaikkina vuodenaikoina. Suurin osa oppaan kattamasta alueesta kuuluu Pallas–Yllästunturin kansallispuistoon, mutta vierailijoille tarjotaan parhaat palat myös Muonion, Oloksen, Jerisjärven sekä Pallaksen ja Hetan ympäristöstä.

Merkittävä osa oppaan käyntikohteista on päiväretkeilijänkin saavutettavissa tunturikeskuksista käsin. Alueen retkeilyreittien joukossa on muun muassa maamme ensimmäinen tunturireitti, jo vuonna 1934 viitoitettu Hetta–Pallas. Opas esittelee sen tarkasti kaikkine palveluineen, nähtävyyksineen ja maisemineen. Lisäksi mukana on muun muassa Acerbin keinon melontareitti ja lukuisia lyhyempiä päiväpatikoita.

Kirjassa esitellään 130 vierailukohdetta – kaikkea pyhistä seitakivistä historiallisiin kalamajoihin, sodan raunioista peurahautoihin ja luontopoluista autiotupiin. Kohteiden esittelytekstien ja oppaan runsaan kuvituksen avulla omien retkien suunnittelu on helppoa. Kirjan kohteet on merkitty oppaan liitteenä olevaan täysiveriseen ulkoilukarttaan, johon on painettu mittakaavassa 1:50 000 myös seudun retkeilyreitistöt palveluineen ja taukopaikkoineen. Opaskirjasta löytyy kohteiden koordinaatit GPS-paikantimen käyttäjille. Oppaan on kirjoittanut ja kuvittanut retkeilytoimittaja ja tietokirjailija Joel Ahola, joka vieraillut jokaisessa oppaan esittelemässä kohteessa. Pallaksen ja Hetan välinen avotunturireitti on tuhansia kilometrejä Suomen retkikohteissa, erämaissa ja patikkapoluilla kiertäneen Aholan
suosikkireitti.

”Istuin iltanuotiolla kanssaretkeilijän seurassa vaeltaessani jälleen kerran Hetasta Pallakselle syksyllä 2014. Minulta kysyttiin ammattilaisen mielipidettä, minne kannattaisi mennä ja mikä on paras reitti. Vastasin kysyjälle, että olette sillä juuri nyt. Kulkekaa hiljempaa, pitäkää silmät auki – ja nauttikaa jokaisesta askeleesta kansallispuiston maisemissa”, Ahola kertoo.

Pallas Hetta retkeilyopas ja kartta
tekijä Joel Ahola

Karttakauppa.fi

Kirjassa esitellään 130 vierailukohdetta – kaikkea pyhistä seitakivistä historiallisiin kalamajoihin, sodan raunioista peurahautoihin ja luontopoluista autiotupiin.

Jaa uutinen: