04/2015 uutiset

pahkis Kuva 3

pahkis kuva 1

Tehtäväpäällikkö Sami Manner lupaa järjestää kilpaileville osastoille vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan viikonlopun.

pahkis kuva 2

Pahkis 15 -harjoituksen johtaja Matti Riikonen (vas.) johtaa maastontiedustelua.

Pahkis-harjoitus

Tämän vuoden sissihuipennus on 18. – 20. syyskuuta, jolloin suuri joukko sissejä suuntaa Vekaranjärvelle harjoittelemaan sissitoimintaa ja johtamista – nyt jo viidennenkymmenennen kerran. Osastojen taistelijoille se tarkoittaa pitkiä päiviä ja lyhyitä öitä. Todennäköisesti sunnuntaina tietää jotakin tehneensä. Viikonloppu on tiivis mutta kolmessa päivässä se on ohi. Noita kolmea päivää edeltää kuitenkin melkoinen määrä työtä.

Seuraavan Pahkisharjoituksen suunnittelu alkaa heti edellisen harjoituksen päätyttyä. Vaikka Sisseillä on pitkät perinteet tämän harjoituksen järjestämisestä ja hyväksi osoittautuneita toimintamalleja osataan siirtää hyvin eteenpäin, on jokainen harjoitus suunniteltava ja toteutettava omana kokonaisuutenaan. Tähän tarvitaan johtamista ja organisaatio. Tärkeimmässä roolissa on harjoituksen johtaja, sissitermein “harjoituksen vetäjä”, jolla on kokonaisvastuu harjoituksen toteuttamisesta. Harjoituksen johtajaksi nimeäminen on työläs ja vaativa kunniatehtävä. Johtajalle se on myös hyvä paikka kasvaa ja harjoitella johtamistaitojaan kokeneimpien sissien mentoroimana. Johtajan apuna on kilpailevien osastojen johtajat, osasto keltaisen johto, huoltopäällikkö, viestipäällikkö, kuljetuspäällikkö, tehtäväpäällikkö, valvojat ja uudenmpana lisänä myös erillinen operaatiokeskus (OPKE). Kuten esikuntakurssilla, tässäkin harjoituksessa tarvitaan siis paljon henkilöstöä järjestävään portaaseen ja kaikille harjoitus tarjoaa mahdollisuuden kehittyä.

Vuoden 2015 harjoituksen runkohenkilöstö kokoontui 16.5. Vekaranjärvelle erilliseen suunnitteluharjoitukseen ja maastontiedusteluun. Paikalla käytiin läpi tehtäväpäällikön katsaus tulevaan harjoitukseen (kilpailurastit) ja muiden valmisteluiden tilanne. Koska kyseessä on Pahkiksen juhlavuosi ja harjoitusta seuraamaan odotetaan sankkaa kutsuvierasjoukkoa on valmisteluihin aivan erityisesti panostettava. Maastontiedustelussa kartoitettiin tehtävärastien paikat ja varmistettiin mm. käytettäväksi suunniteltujen ajourien käyttökelpoisuus. Viestin valmisteltaviin asioihin kuuluu kuuluvuuden testaaminen aiotuille rastipaikoille ja osastojen johtopaikoille. Tiiviin päivän jälkeen harjoitus oli taas yhden askelen valmiimpi.

Mukaan harjoitukseen

Pahkis 15 -harjoitus on hieno tilaisuus kehittää omia sotilaallisia taitojaan. Pahkiksella on runsaasti erilaisia tehtäviä. Kilpailevissa osastoissa voi toimia partiomiehenä tai partion johtajana. Näissä tehtävissä tarvitaan hyvää pohjakuntoa, koska viikonlopun aikana liikutaan paljon kaikki varusteet mukana. Harjoitukseen voi osallistua myös osana vastaosostoa, huoltoa tai muuta harjoituksen järjestelyorganisaatiota. Vuoden 2015 juhlaharjoitukseen on luvassa huikea rytinä – VEH-kutsut on postitettu ja harjoitukseen on osallistumassa lähes kaksinkertainen määrä osallistujia aikaisempiin vuosiin verrattuna. Jos olet tulossa mukaan, kerää voimia. Jos et tällä kertaa mahtunut mukaan, seuraa harjoitusta koskevaa kirjoittelua reserviläismedioista.

Jaa uutinen: