2023-06

Padasjoella vantaalaiseen tapaan

Perjantaina 15 syyskuuta noin klo 17 neljä autoa saapuu Padasjoen leirialueelle. Kyseessä on Länsi-Vantaan reserviupseerien syysleirin valmistelupartio. Padasjoen leirit ovat kerhon tärkeimpiä vuotuisia koulutustapahtumia.

Avaimen haltija kaivaa avainnipun taskustaan ja majoitutaan Hauhoon. Lämmitys ja jääkaapit päälle. Sitten ympäristön katselmus. Uusi sauna on valmistunut. Siisti sähkösauna, paljon aikaisempia saunoja tilavampi. Uusi majoitusrakennus on melkein käytettävissä, mutta vielä tyydytään Hauhoon. Paitsi että se on jo vanha, sen kapasiteetti alkaa tulla vastaan osallistujamäärien kasvaessa. Uuden majoitusrakennuksen valmistumista odotetaan innokkaasti.

Partio vie tauluja 150 m kivääriradalle. Tällä kertaa perjantain ammunnoissa teemana on kokeilla 22 kaliiberin aseita ja siksi ammutaan myös lyhyemmiltä matkoilta penkoilta.

Illan hämärtyessä alkaa osallistujia saapua enemmän, säädettyyn aikaan työpäivän päätyttyä. Tällä kertaa leirille odotetaan 24 osallistujaa. Suurin osa LVRU:n jäseniä, mutta myös 4 hengen ryhmä Tikkurilasta puheenjohtaja Maunukselan johdolla, Länsi-Vantaan Reservin aliupseerien jäseniä sekä hajatapauksia muista kerhoista.

Osasto Tikkurila.

Mikäli tilaa löytyy, LVRU:n leireille otetaan mukaani muidenkin kerhojen jäseniä. Edellytyksenä on, että vakuutusturva on kunnossa. Tähän on LVRU:lla toki itsekkäitäkin syitä. Usein muiden kerhojen jäsenillä on sellaista osaamista, jota LVRU:ssa kaivataan. Leirien ohjelmaan kuuluu myös muuta kuin ampumakoulutusta. Esimerkiksi kevään leirillä aiheena oli taisteluensiapu.

Padasjoen leiri on monelle tärkeä tapahtuma. Jos jostakin syystä ei pääse oman kerhon kurssille, olisi hienoa päästä vierailemaan jonkun toisen kerhon leirillä, jos siellä on tilaa. Tällainen joustavuus lisäisi mahdollisuuksia.

Ilta kuluu valmisteluissa. Sauna testataan ja todetaan toimivaksi. Osa paistaa makkaraa nuotiolla, osa pohtii tuvassa mm. Ukrainan sotaa ja tuoreen Nato-jäsenyyden vaikutuksia. Padasjoen leiri on myös tilaisuus värvätä uusia mukaan toimintaan, vapaaehtoinen maanpuolustus on nimensä mukaisesti vapaaehtoista toimintaa.

Hauhon majoituskapasiteetti on aika kovilla, osassa tupia on 4 majoittujaa. Aamulla ilma on aika sakeaa, toki ei vielä vaadi veistä liikkumiseen.

Länsi-Vantaan Reservialiupseerit.

Lauantaina aamulla saapuu lisää leirin osallistujia. Klo 9 ammunnan johtajan turvallisuuspuhuttelu. Sen jälkeen joukko jaetaan kahteen osaan: osa pistooliradalle ja osa kivääriradalle. Pistooliradalla ammutaan eri kaliiberisilla pistooliaseilla, kivääriradalla rynnäkkökivääreillä, eri Nato-standardin kivääreillä, TRG-tarkkuuskivääreillä. Osa aseista on kerhon, osa osallistujien omia, osa lainassa piiriltä tai liitolta. Jokainen kerho vastaa omista patruunoistaan.

Eri osallistujilla on erilaisia tavoitteita ammunnalle. Osa tavoittelee erinomaisia suorituksia, osallistuu LVRU:n ampumakilpailuun. Osalle riittää, että säilyttävät tuntuman tärkeimpiin puolustusvoimien asetyyppeihin, osaavat käsitellä niitä ja ampua kohtuullisesti.

Puolen päivän jälkeen pidetään lounastauko. Siinä ihmisillä on usein vakiintuneet tavat. Osa käy lounaalla läheisellä huoltoasemalla, osa laittaa ruokaa paikan päällä, osalla on eväät mukana.

Lounastauon jälkeen ryhmät vaihtavat ratoja ja ammunta jatkuu niin pitkään kuin mahdollista. Sen loputtua aseiden huoltoa ja vapaata ohjelmaa.

Sunnuntaina Padasjoella saa ampua vasta klo 12 jälkeen. Aamu on varattu erilaisille koulutustapahtumille. Nyt keskitytään selvittämään varsinkin uusille osallistujille aselupien hakemista ja vaatimuksia sekä aseiden huoltoa. Puolen päivän jälkeen ammunta jatkuu.

Lopuksi paikkojen tyhjentäminen ja siistiminen ja kotimatka. Ampumatoimikunta miettii, miten tapahtumaa voidaan kehittää. Keväällä on taas seuraava leiri.

Teksti: Olli Pusa
Kuvat: Länsi-Vantaan Reserviupseerit

Jaa uutinen: