01/2015 paakirjoitus

Padasjoella paukkui

Teksti: Henri Jacobsson

Espoon Reserviläisten ampujat järjestivät perinteikkään Padasjoen talvipäivät, jossa 20 osallistujaa pääsivät heti perjantain pimennyttyä ampumaan pimeäammunnat valopistoolivalaisussa. Jyrki Helin oli junaillut ilmoitukset hätäkeskukseen ja valaisun ampujat. Kun tuli oli vapaa ja ensimmäiset valoammukset kohosivat taivaalle valaisemaan, alkoi kova pauke, kun muutaman sekunnin ajaksi aseet heräsivät eloon. Kun valo loppui, ei ollut mitään mahdollisuutta nähdä maaleja. Uusi valaisu ja taas alkoi hillitön pauke. Ensimmäisen viiden valaisun jälkeen käytiin tauluilla toteamassa tulokset.

Toisella kierroksella valaisut oli porrastettu kestämään pidempään ja ampujatkin oppineet parempaa tulosta antavia niksejä. Heti alkuun piti saada tähtäimet linjaan silmän kanssa, sitten etsiä nopeasti oikea maalitaulu ja valaisun ollessa parhaimmillaan ampua tähdättyjä laukauksia rivakkaan tahtiin. Tähtäimet piti saada heti takaisin taulun päälle, jotta ehti ampua 4-5 laukausta valaisun aikana. Lippaallinen ehti huveta, ennen kuin TULI SEIS lopetti ammunnat tältä illalta.

Lauantaina oli kolmella radalla valvojien johdolla mahdollisuus ampua kello 10-18. Patruunoita ehti kulua paljon, ennen kuin nälkä kasvoi ja into laantui. Osa taktikoi syömällä välissä, jotta jaksoi jatkaa uusin voimin loppuun asti. Illalla kuulimme Vihavaisen Jarkon mielenkiintoisen esityksen Suomessa käytössä olleista pistimistä. Esillä oli parikymmentä erilaista autenttista pistintä ja kustakin tarinat. Tarinointi siirtyi lopuksi saunan lauteille.

Sunnuntaina oli perinteinen leirikisa, jonka staget Jarkko oli suunnitellut ja työjoukot rakentaneet kirkkorauhan aikana. Kello 12 sai ammunta alkaa ja haulikoilla kaatui pleitit ja pahvitaulut saivat niin pistoolin, kuin kiväärinkin osumia. Kivääriradalla pelastettiin ensin ahkiolla haavoittunut lääkintämiehen hoivaan ja palattiin lumessa juosten
taisteluun. Ampuma-asento ei ollutkaan kovin ergonominen, mutta tarkkoja osumia vaadittiin, puolitettuihin tauluihin. Tulokset julistettiin loppusiivouksen jälkeen. Kiertopalkinto pysyi Kasevien hallussa, kaksoisvoitolla. Kilpailun voitti Samuel Kaseva, toiseksi tuli Markus Kaseva ja kolmanneksi Erkki Lintunen.

Jaa uutinen: