06/2020 uutiset

Nykyaikaista panssarintorjuntakoulutusta reserviläisille

MPK Etelä-Suomi järjesti panssarintorjunnan perusteet -kurssin syksyisessä Santahaminassa 2.-4.10. Kurssi toteutettiin sotilaallisia valmiuksia palvelevana koulutuksena ja siihen osallistui pääasiassa nuoria ja innokkaita reserviläisiä.

Panssarintorjunta saatiin mukaan Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin kurssilistalle jo melko pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen. Kurssin sisältöön oltiinkin tauon ja sen aikana muuttuneiden ja kehittyneiden välineiden ja tekniikoiden vuoksi saatu mukaan monia aivan uusia opetettavia asioita. Lisäksi kurssille oltiin saatu koulutuskäyttöön myös uusinta käytössä olevaa puolustusvoimien panssarintorjuntakalustoa, yhtenä esimerkkinä jo vuosikymmenen ajan puolustusvoimiemme käytössä ollut NLAW-lähipanssarintorjuntaohjus.

Kurssin aloituskattauksena tarjottuun tiiviiseen tieto- ja teoriapakettiin kuului puolustusvoimien virallista oppimateriaalia, jossa opetettiin perusteita mm. nykyaikaisista panssarivaunuista, niiden ominaisuuksista ja kaluston yleisistä suorityskyvystä. Ulkona maastossa toteutetussa käytännön opetuksessa ja harjoittelussa päästiin puolestaan tutustumaan perinteisten sinkoaseiden ja panssarimiinojen lisäksi myös mm. NLAW-lähipanssarintorjuntaohjuksen toimintaan ja käyttöperiaatteisiin. Käytännön harjoittelussa kurssilaiset pääsivät tutustumaan myös erilaisiin panssarintorjunnan taistelutekniikoihin hajautetussa taistelussa partio- ja ryhmäkokoonpanoissa, jonka lisäksi illan pimetessä tutustuttiin puolustusvoimien käytössä olevaan pimeänäkövälineistöön.

Koulutustapahtuman kouluttajina toimivat panssarintorjunnan uusimmat tiedot omaavat Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin omat reserviläiskouluttajat.
Koulutus toteutettiin viranomaisten antamien ja voimassaolevien turvallisuussuositusten ja ohjeistusten mukaisesti.

Simulaattorit mukaan reserviläiskoulutukseen

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä tullaan järjestämään vuoden 2021 aikana panssarintorjunnan perus- ja jatkokursseja. Peruskurssin suorituksen jälkeen osallistujat voivat hakeutua jatkokurssille, jolla on tarkoitus syventää ja harjaannuttaa peruskurssilla saatuja oppeja ja taitoja PST-kaluston käytössä ja nykyaikaisen taistelutekniikan osaamisessa. Lisäksi panssarintorjunnan käytännön harjoitteluun pyritään ottamaan jo ensi vuoden aikana käyttöön puolustusvoimien uusimpia simulaattoreita.
Kaikki tulevat koulutustapahtumat toteutetaan viranomaisten voimassaolevien turvallisuusohjeistusten mukaisesti.

Suuri kiitos kaikille kurssille osallistuneille reserviläisille, kurssin osaaville kouluttajille, MPK Etelä-Suomelle ja Kaartin jääkärirykmentille erittäin hyvin onnistuneesta ja opintäyteisestä viikonlopusta.
Lämpimästi tervetuloa mukaan MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin ensi vuoden monipuolisiin koulutustapahtumiin!

Teksti ja kuvat:
Jarkko Törmänen
Ylil evp, PST-kurssin johtaja

KES12-simulaattori (kuva Ruotuväki)

NLAW-lähipanssarintorjuntaohjus

Vääpeli Pekka Topp kouluttamassa POM 87 94 -pohjamiinaa

Jaa uutinen: