05/2015 uutisetOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aivan yksinkertaista ei nimittäin makkaranteko ollut 33 naisen hääriessä yhdessä keittiössä, yhden lieden, kahden paistinpannun ja 4 makkarantekokoneen ympärillä.


Nostalgiaa ja suolenpätkiä

NASTA-harjoitus Tikkakoskella herkisti makkaranpaistajan

Kirjauduin Maanpuolustuskoulutus ry:n järjestelmään sekavin tuntein. Naisten Valmiusliiton Syyslento-harjoituksen ilmoittautumiset olivat juuri alkamassa. Olin saanut houkuteltua ensikertalaisen ystäväni mukaan vetoamalla hänen kulinaristiseen puoleensa – suuntanamme oli Muonituksen erikoiskurssi, jota lempeästi tällä kertaa makkaranpaistokurssiksi kutsuimme.  Tarkoitushan oli opetella valmistamaan makkaraa poikkeusoloissa monin eri tavoin. Omana taka-ajatuksenani oli sytyttää hänessä maanpuolustuksellista kipinää sekä osoittaa tuolle vanhalle partiolaiselle, että intinkäymiseni Syyslennon kanssa samoissa maastoissa kymmenisen vuotta aiemmin ei ollut mitenkään huono veto.

Tiesin NVL:n NASTA-harjoitusten täyttyvän sekunneissa. Suosittu harrastus, selitin ystävälleni. Siellä on samanhenkisiä naisia kouluttautumassa arjen poikkeusolohin – ja toki vähän poikkeusolojenkin poikkeusoloihin, virnistin. Klikkasin meidät muonituskurssille ja huokasin syvään. Tästä alkaisi piina – en todellakaan ole mikään keittiön sankaritar. Meidän perheessä herra reservin ylikersantti hoitaa kokkailun. Yhtä kaikki, muonituksen erikoiskurssi odotti, kauhaan oli tartuttava. Ystävälle oli syytä näyttää, että todellinen maanpuolustaja tarttuu siihen toimeen, mikä annetaan.

Viimeisenä iltana ennen harjoituksen alkua whatsuppini soi ahkeraan:” Ei mulla ole maastopukua, eikä miehelläkään lainata. Mitä teen?” ”Siinä ohjeessa lukee, että puolustusvoimat jakaa suojavaatetuksena kaikenlaista.” ”Nukutaanko siellä sisällä vai teltoissa?”  ”Meidän kurssi majoittuu noin 12 hengen tuvissa, lämmin on, eikä tarvitse päivystää.” ”Jännittää.” ”Hyvin se menee, siellä ei oo mitään sotahulluja, se on makkarantekokurssi. Ja sä osaat marssia, oot entinen partiolainen.” Puhelin hiljeni, ajatukseni eivät.

Saavuttiin Tikkakoskelle Jyväskylän varuskuntaan ja nostalgia vuosien 2002-2003 naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta täytti mieleni. Joka käänteessä oli pakko todeta ystävälle, että ”juuri tuossa aukealla tetsasin ekaa kertaa elämässäni” tai ”oi vitsi, tuolla mä kaaduin rynkyn kanssa ja multa lohkesi hammas. Tai ” Tässä salissa me saatiin lentää lentosimulaattorilla ennen oppitunnin alkua.” Vähitellen hiljenin – oli nimittäin aika aloittaa se makkaranteko. Opettaja ohjeisti miten lihat irroitetaan ja kuinka ne jauhetaan jauhelihaksi. Joku leväytti tummanpunaista nestettä sisältävät pussit eteeni, oli verimakkaroiden vuoro. Puristimme monenlaisia erilaisia massoja koneella suoleen, paistoimme, keitimme, käärimme, pyörittelimme, grillasimme…Ystäväni oli elementissään, teki niinkuin käsketään ja sovelsi ohjeita tuon tuosta. Ehtipä siinä sivussa vielä neuvomaan ja vähän pomottamaankin. Selvää johtaja-ainesta siis.

Aivan yksinkertaista ei nimittäin makkaranteko ollut 33 naisen hääriessä yhdessä keittiössä, yhden lieden, kahden paistinpannun ja 4 makkarantekokoneen ympärillä. Mutta hienosti selvittiin, minäkin, ainakin siitä maisteluosuudesta. Broileriaurajuustomakkaraa, vanhan ajan verimakkaraa, voimamakkaraa, metsäsienimakkaraa, vesi herahtaa kielelle. Makkaran lisäksi saimme ryhmätöiden kautta oppia kotivarasta ja erilaisista menuistakin.

Itselleni harjoituksen suurin anti oli epämukavuusalueen ylittämisessä. Minä selvisin kokkauskurssista ja opin hieman makkaransyöjäksi. Toisaalta, moni muonituksen erikoiskurssilainen selvisi harjoituksessa pitämistäni sulkeisista, marssiharjoituksista sekä sadoista inttimuistoistani. Ehkä opimme jokainen toinen toisiltamme, ainakin kurssin henki oli mahtava ja lähtisin tällä porukalla soppakauhasotaan uudemmankin kerran.

p.s. Entäpä se ystäväni? Kuinka kävi maanpuolustuskipinän? Ystäväni kertoi huomanneensa, ettei ennakkoluuloihin ole uskomista. Isänmaallisuus voi olla avoimuutta ja suvaitsevuutta, ei pelkkää fanaattista nationalismia, kuten hän oli varovasti alkuun uumoillut. Lisäksi hän ilmoitti olevansa valmis uuteen koitokseen – lähtöaskel kohti kevään Varvara-harjoitusta on nyt otettu.

Heidi Kajander-Maavuori

Jaa uutinen: