01/2021 puheenvuoro

Nopeaa oppimista ja lennosta soveltamista

Moni on kokenut tai ainakin sivusta seurannut, että usein edes hyvin tehdyt suunnitelmat eivät toteudu. Jossain vaiheessa, yleensä ennemmin kuin myöhemmin, tulee joku muuttuva tekijä ja toteutusta pitää muuttaa suunnitellusta. Silti hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hyvissä suunnitelmissa on mietitty jo valmiiksi todennäköisiä vaihtoehtoja. Ja soveltaminen on helpompaa suunnilteman tekemisen jälkeen kuin tyhjästä nyhjästen. Tekemään oppii harjoittelemalla. Nämä lainalaisuudet kirittävät ja kannustavat maanpuolustuksen piirissäkin. Ja pandemiatilanne on tarjonnut hyviä mahdollisuuksia harjoitella käytännössä reagoimista muuttuviin tilanteisiin.

Monet suunnitelmat menivät uusiksi viime vuonna ja ja sama jatkuu epämääräisen ajan myös kuluvana vuonna. Tässä tilanteessa on ollut erinomainen mahdollisuus saada kokemusta suunnitelmien muutoksista. Ikävimmillään se on tarkoittanut ja tarkoittaa tapahtumien ja harjoitusten peruuttamista. Parhaimmillaan se tarkoittaa hyvää mahdollisuutta koeponnistaa toimintakykyä tavallista epävarmemmissa olosuhteissa. Yksi mittari sille, että reserviläiset ja kaikki maanpuolustuksesta kiinnostuneet ovat aktiivisia, on yhdistysten jäseniksi järjestäytyneiden määrän kasvu, jota ei edes pandemia ja sen toimintaan tuomat rajoitukset ole nujertamaan. Hyvä me!

Valitettavasti aktiivisia kiinnostavaa toimintaa ja harjoituksia ei ole pystytty toteuttamaan entisessä mittakaavassa eikä halutulla tavalla. Esimerkiksi luola Töölössä joudutaan pitämään edelleen suljettuna. Mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoisia tapoja toiminnassa on kuitenkin käytetty. Reservi on aktivoitunut osallistumaan ja tekemään internetin kautta. Kaikkia on kutsuttu liikkumaan etätapahtumissa, yhtä aikaa mutta ei liian lähellä toisia. Itselläni oli syksyllä jopa mahdollisuus olla vetämässä kurssivääpelikurssia, jolle Pihlajanmarja 2020 -harjoituksen johto onnistui varuskunnan porttien mentyä turvallisuuden vuoksi kiinni saamaan käyttöön tiloja HelPe:n luolasta. Tilojen lisäksi toteutus vaati tarkat, mutta muutamaan kertaan uudelleen tehdyt suunnitelmat ja toteutuksen toistensa kanssa tekemisissä olevien rajaamiseksi. Näiden asioiden suunnittelu ja toteutus olivat erittäin hyvää harjoitusta poikkeusolosuhteisiin ja sen toteuttaminen onnistui yhteistyöllä.

Vaikka elämme edelleen pandemian suhteen epävarmoissa tunnelmissa, valo pilkistää tunnelin päässä. Nyt on tärkeää jaksaa toimia turvallisuus edellä. Nyt on aika pitää huolta omasta fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta ja eettisestä toimintakyvystä. Mutta nyt on aika myös katsoa eteen päin ja suunnitella tulevaa. Vaikka on mahdollista, että kokoontumisrajoituksia voi tulla vielä lisää ennen kuin helpottaa, ehkä jo syksyllä tai ainakin ensi vuonna on aika harjoitella yhdessä maanpuolustuksen parissa.

Kati Pitkänen
Helsingin Seudun Resrviläispiirin varapuheenjohtaja

Jaa uutinen: