2023-05

Mobiilisovellus kehittää ampumataitoa teknologian keinoin

Reserviläisliiton, Suomen Reserviupseeriliiton ja Maavoimien yhteistyössä kehittämä ampumakoulutussovellus on julkaistu ja se on kaikkien vapaasti ladattavissa sovelluskaupoista. Tähtäys+ -nimeä kantavan mobiilisovelluksen käytännön toteutuksesta on vastannut salolainen ohjelmistoyritys RightSpot Oy. Projektin mahdollistaa Puolustusvoimien tukisäätiöltä saatu apuraha.

Mobiilisovelluksessa keskitytään kivääriammunnan sormen ja silmän koordinaatioon, oikea-aikaiseen liipaisuun, jälkipidon hallintaan sekä oikean tähtäinkuvion, tähtäinten säädön ja ratasuorituksen oppimiseen ohjatuin komennoin. Simuloituna aseena on RK62.

Sovellus on osa Maavoimien ampumakoulutustutkimushanketta, jossa arvioidaan käytössä olevan ampumaohjelmiston vaikuttavuutta sekä kehitetään sotilaiden ampumataidon oppimista tukevia koulutustapoja ja oppimisympäristöjä.

– Ampumakoulutussovelluksen kehittäminen on osa nykyaikaisten oppimistapojen kehittämistä ja kokeilua. Haluamme kokeilla ennakkoluulottomasti uudenlaisia tapoja sotilaiden keskeisten taitojen opettamisessa, kertoo tutkimusalajohtaja Jarkko Kosonen Maavoimien esikunnasta.

Ampumakoulutussovelluksen käyttöä on pilotoitu reserviläisten keskuudessa. Sovelluksessa on palautelinkki, jonka kautta kerätään käyttäjien havaintoja ja kokemuksia sovelluksen toimivuudesta oman ampumataidon kehittämisessä.

– Ensimmäisessä vaiheessa sovellusta pääsevät käyttämään reserviläiset ja muut oman ampumataidon kehittämisestä kiinnostuneet, mutta ampumakoulutustutkimuksen osana sitä hyödynnetään pian myös varusmiespalveluksessa ja reservin kertausharjoituksissa, kertoo kapteeni Marko Vulli Maasotakoulusta.

Harjoittelun mahdollistaminen paikasta riippumattomana ja nykytekniikan keinoin luo edellytyksiä turvallisempaan asekäsittelyyn ja yhä parempiin tuloksiin.

– Mobiililaite ei ole ase ja niinpä sovelluksessa keskitytään niihin prosessivaiheisiin ammunnassa, joita voidaan harjoittaa mahdollisimman todenmukaisesti ja aikaansaada oppimisen siirtymä digimaailmasta todelliseen maailmaan, kertoo Tapani Kiikeri RightSpot Oy:stä.

Näin otat Tähtäys+ -ampumakoulutussovelluksen käyttöösi:

1. Lataa sovellus älypuhelimeesi maksutta Play-kaupasta tai App Storesta.

2. Ota sovellus käyttöön ja aloita harjoittelu.

3. Lähetä kokemuksiasi ja havaintojasi sovelluksen toimivuudesta oman ampumataitosi kehittämisessä palautelinkin kautta.

4. Lähetä ampumatuloksesi sovelluksen kautta ampumakoulutustutkimuksen käyttöön. Tutkimus toteutetaan vuosien 2023–2024 aikana ja sen tulokset julkaistaan vuoden 2025 alussa.

Uutinen on julkaistu alun perin Suomen Reserviupseeriliiton verkkosivuilla 10.10.2023

Jaa uutinen: