02/2020 uutiset

Merireserviläiset merellä ja ampumaradalla

Aluksi

60-vuotias yhdistyksemme on nähnyt monia vaiheita matkan varrella. Vahva perustamme on meri-, ja ampuma- sekä koulutustoiminta. Toimintamme on vuosikymmenten aikana toteuttanut monia erilaisia tapahtumia niin jäsenistöllemme kuin varusmiehille. Purjehduskauden aikana merireserviläisiä tapaa merellä sekä MPK:n omistaman m/s Lavansaaren tehtävissä, että yhdistyksen omistamalla Ahven3 -koulutusveneellä. Purjehduskauden ulkopuolella käytössämme olevilla ampumavuoroilla on mahdollista ylläpitää ja kehittää yhtä reserviläisen perustaidoista. Merireserviläiseksi, yhdistyksemme jäseneksi, voidaan hyväksyä täysi-ikäinen Suomen kansalainen.

Aktiivista toimintaa

Reserviläisen perustaidon ylläpitämisessä on ampumatoiminta tärkeässä roolissa. Yhdistyksemme järjestää ampumatoimintaa ruutiaseilla sisä – ja ulkoradalla sekä ilma-aseilla sisäradalla. Ampujamme osallistuvat eri kilpailuihin niin yksilöinä kuin joukkueina. Omistamamme aseet ovat tarvittaessa ja erikseen ohjeistetulla tavalla jäsenistömme käytettävissä. Kokeneet ampujamme auttavat kiinnostuneet henkilöt alkuun ja tukevat ampumataidon kehittämisessä. Ampumatoiminnan vastuuhenkilöiltä saa lisätietoa aiheesta.

Nimemme alkuosa, meri, kuvaa vahvasti tärkeää toiminta-aluettamme. Jäsenemme ovat liikkuneet merellä heti yhdistyksen perustamisesta alkaen, niin myös tänään ja varmasti tulevaisuudessakin. Merenkulusta kiinnostuneille jäsenillemme tarjoaa kouluttautumis – ja harjoittelumahdollisuuksia m/s Lavansaari linnakeveneen käyttäminen.  Pelikaanikilta ry:n kanssa tehty yhteistyösopimus antaa raamit Merireserviläiset ry:n ja Helsingin Reservimeriupseerit ry:n toiminnalle Lavansaarella. Tällä aluksella toteutetaan Sotilasmerenkulkuohjeen mukaista toimintaa. Yhdistyksemme oma Ahven3 -koulutusvene on yhdistyksemme omassa sekä jäsenistöstämme muodostetun Ahven-poolin käytössä.

Veneily-yhdistyksenä Merireserviläiset ry voi antaa rinnakkaisrekisterissään olevalle, vuosittain katsastetulle veneelle venetodistuksen, joka on virallinen todistus lipunkäyttöoikeudesta. Oma venekatsastajamme on käytettävissä erikseen sovittaessa. Yhdistyksemme jäsenellä on mahdollisuus käyttää katsastetussa veneessään Merireserviläiset ry:n pursiseuralippua. Sekä veneviiriä, että -lippua tulee käyttää Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n sääntöjen mukaisella tavalla.

Navigaatiojaostomme toteuttaa Suomen Navigaatioliiton koulutusohjelman mukaista saaristo-, rannikko- ja avomerilaivurikoulutusta voimavarojensa mukaan. Kurssin suosittelemme suorittamaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistojen kurssilla, verkkokurssina tai Navigaatioliiton järjestämällä kurssilla. Kurssit tähtäävät huhti- ja joulukuussa järjestettäviin Suomen Navigaatioliiton laivuritutkintoihin. Tutkinto on erillinen tapahtuma, eikä kurssille osallistuminen edellytä tutkintoon osallistumista – tai päin vastoin. Osaavat navigaatiokouluttajamme kertovat mielellään lisää aiheesta.

Yhdistyksemme jäsenet osallistuvat aktiivisesti MPK:n Meripuolustuspiirin kursseille, niin kurssilaisina kuin kouluttajinakin.

Sininen Reservi ry järjestää vuosittain meritaitokilpailun, jossa mitataan kolmihenkisten joukkueiden osaamista merisotilaallisissa ja sotilasmerenkulullisissa taidoissa.  Kilpailu toteutetaan MPK:n kurssina. Yhdistyksemme jäsenistöä on osallistunut kilpailuun sekä kilpailijoina, että toimitsijoina jo 1950-luvulta alkaen. Kilpailu toteutetaan Merisotakoululla Suomenlinnassa 11.-12.9.2020. Kannustamme aiheesta kiinnostuneita ilmoittautumaan sähköpostitse 15.5.2020 mennessä.

Tässä muuttuneessa tilanteessa Merireserviläiset kehittää uudenlaisia toimintamuotoja, jotka voidaan toteuttaa sosiaalista etäisyyttä noudattaen. Ajan henkeä noudattaen, tulee tapahtumapaikkana olemaan internet. Jäsenemme ja sidosryhmämme voivat osallistua vaivattomasti ja turvallisesti omasta kodistaan. Näiden osalta tiedotamme erikseen jäsenkirjeellä sähköpostitse ja facebook sivullamme.

Juhlavuosi 2020 poikkeuksellisissa oloissa 

Vallitseva tilanne Koronavirus –pandemiasta johtuen koskettaa jokaista meistä suomalaisista, niin myös Merireserviläiset ry:tä.  Esimerkiksi jäsenistölle suunnatut ampumavuoromme, niin ruutiase- kuin ilma-aseradallakin, ovat toistaiseksi keskeytettynä. Keväälle suunniteltu, yhteistyötahoille tarkoitettu ampumahaastekilpailu sekä esitelmätilaisuus ja tutustumiskäynti niin ikään siirtyvät myöhempään ajankohtaan, josta tiedotetaan erikseen.

Yhdistyksen johtokunta joutui päättämään kaikkien 60-vuotisjuhlaan liittyvien tapahtumien siirtämisestä myöhempään ajankohtaan. Juhlavastaanotto ja juhlaillallinen oli suunniteltu pidettäväksi 20.3.2020 Helsingissä. Juhlavuoden tilaisuuksien suunnittelusta on vastannut juhlatoimikunta, puheenjohtajanaan Vesa Penttilä. Juhlavuoden kunniaksi Merireserviläiset ry julkaisee myös kirjan, joka tullaan jakamaan jäsenistöllemme ja yhteistyökumppaneillemme juhlatilaisuuksissamme myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Mukaan toimintaan!

Olet tervetullut mukaan toimintaamme, se tapahtuu täyttämällä jäsenhakemus verkkosivullamme. Johtokunta käsittelee kaikki hakemukset ja ilmoittaa jäseneksi hyväksymisestä sähköpostitse.

Uudet ideat

Otamme mielihyvin jäsenistöltä vastaan uusia ideoita toimintamme kehittämiseksi. Erinomainen tapa vaikuttaa on osallistua tapahtumiimme ja vuosikokoukseen. Niissä saa äänensä kuuluviin. Muista osallistua ja kertoa ideasi!

Näinä poikkeuksellisina aikoina kannustamme jokaista ulkoilemaan turvallisesti, sosiaalinen välimatka huomioiden. Pidetään huolta myös omasta ja läheistemme terveydestä. Yhdessä selviämme tästä poikkeuksellisesta tilanteesta!

Sähköposti johtokunnalle: merireservilaiset@helresp.fi

Teksti: Mika Kuutti

Jaa uutinen: