05/2015 pääkirjoitus

Meillä on kyky ja tahto – käyttäkäämme niitä

Reserviläiskenttää ravistelee uutinen koko ajan suurenevista ja lisääntyvistä leikkauksista vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahoista. Myös puolustusvoimien rahoitukseen kohdistuu leikkauspaineita. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen leikkaukset koskisivat erityisen paljon Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen, jonka määrärahaa kavennettaisiin jopa viidenneksellä, eli 400 000 eurolla. Säästöt voivat pahimmillaan johtaa jopa henkilökunnan lomautuksiin, kerrotaan uusimmassa Reserviläisessä.

Tästä huolimatta tekeminen tapahtuu kentällä, ja tekijät ovat vapaaehtoisia ammattitaitoisia reserviläisiä. Tekemistä oli jo ennen Maanpuolustuskoulutusyhdistystä, tämä on syytä muistaa.  Säästöt, koskivat ne sitten MPK:ta tai muita järjestöjä, eivät tarkoita sitä etteikö mitään voitaisi tehdä.

Reserviläisyhdistyksissä on suuri määrä jäseniä, jotka edelleen ovat oman alansa ammattilaisia. Reserviupseeriliiton, Reserviläisliiton ja niiden alla olevien piirien tuella on mahdollista järjestää monimuotoista toimintaa ja tilaisuuksia. Yhdistyksien välinen yhteistyö mahdollistaa suuremman osallistujamäärän ja resurssien yhdistämisen. Tästä on monta hyvää esimerkkiä, kuten nuorten upseerien ja senioriupseerien yhteenliittymien järjestämät tapahtumat sekä eri kerhojen yhteiset tilaisuudet.

Ota kaverisi mukaan – Reserviläisyhdistykset mahdollistavat reservin taitojen ylläpidon. Ota kaverisi mukaan yhdistyksen tapahtumaan, aluksi yhteen ja myöhemmin toiseen. Tee tästä tavasta jatkumo, pari kertaa vuodessa tai useammin. Lähtekää yhdessä liikkeelle. Jos kyseisen yhdistyksen tarjonta ei ole mieleistä, vaikuta toiveillasi yhdistyksen toimintaan tai vaihda aktiivisempaan. Tarjontaa kyllä riittää.

Vapaaehtoinen maanpuolustus on keskeinen osa Suomen puolustusjärjestelmää, ja sen rahoituksesta leikkaaminen on lyhytnäköistä. Paitsi, että riittävien resurssien puolesta tulee vaikuttaa, on vielä tärkeämpää itse tarttua toimeen. Tuleen ei saa jäädä makaamaan.

Jaa uutinen: