05/2021 uutiset

Maanpuolustusväen kirkkopyhä

Sunnuntaina 19.9.2021 n. 150 ihmistä oli kokoontunut Hämeenkylän kirkkoon Vantaalla. Kun puhutaan siitä, että kirkot kumisevat tyhjyyttä, täällä sitä ei voi huomata. Kirkko on niin täynnä kuin näinä aikoina voi turvallisesti olla.

Hämeenkylän kirkossa on Maanpuolustusväen kirkkopyhä. Tällaisia tilaisuuksia järjestetään vielä siellä täällä Suomea, mutta Hämeenkylän kirkon tapahtuma lienee ainoa pääkaupunkiseudulla. Maanpuolustusväki kokoontuu kerran vuodessa kirkkoon ja samalla on mahdollisuus tavata tuttuja.

Kirkkopyhässä on saarnanneet lukuisat henkilöt kenttäpiispasta alkaen. Nyt liturgina toimii kirkkoherra Hyry ja saarnaajana äskettäin eläkkeelle jäänyt entinen Hämeenkylän kirkon kirkkoherra ja lääninrovasti Jukka Nevala. Hän muistuttaa, että suomalaisen kulttuurin juuret viimeisen 600 vuoden aikana ovat perustuneet kristinuskoon.

Jumalanpalveluksen jälkeen on kirkkokahvit, jotka ovat organisoineet Vantaan Maanpuolustusnaiset. Jukka Nevalan eläkkeelle jäämisen juhlaa ei ole voitu aikaisemmin viettää koronan takia. Siksi nyt on aika kertoa tervehdyksiä ja muistella menneitä tapahtumia.

Yksi tervehdysten tuoja on Länsi-Vantaan Reserviupseerien lähetystö, joka tervehtii pitkäaikaista jäsentään, kerhon hengellistä toimintaa johtanutta ja kirkkopyhän perustajaa lääninrovasti Nevalaa. Muistellaan pohdintaa, miksi Suomessa monissa kunniamerkeissä on risti? Tämän innoittamana LVRU on hakenut ja saanut Jukka Nevalalle jaettavaksi Sinisen ristin.

Aikaisemmin oli maanpuolustuksen ja kirkon välillä laajaa yhteistyötä. Tällaisen tilaisuuden jälkeen herää kysymys, miksi tuo on hiipunut? Maanpuolustajat turvaavat Suomea, suomalaisia ja suomalaista elämäntapaa. Se taas pitkälti pohjautuu kristinuskoon. Olisiko aika löytää tällainen yhteistyö uudelleen?

Jaa uutinen: