03/2018 uutiset

Kotiseutumatkailua ja historiaa – ainutlaatuinen Örö

 

Suomen kuuluessa tsaarin Venäjään autonomisena suuriruhtinaskuntana isäntämaa linnoitti  1. maailmansodan alla ja aikana 1914 – 1917 lukuisten muiden kohteiden ohella Örön saaren. Linnake kuului kattavaan Saaristomeren ja Suomenlahden rannikon linnoitusketjuun, joka rakennettiin suojelemaan pääkaupunki Pietaria mereltä tulevilta hyökkäyksiltä. Suomen itsenäistymisestä lähtien Örön linnake toimi Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena vuoden 2014 loppuun saakka. Monipuolisesti kiinnostava linnakesaari avattiin kävijöille 2015 alussa, ja siitä on sen jälkeen kehitetty hieno matkailukohde.

Historiaa

Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta lähes nykypäivään. Historialliset päänähtävyydet ovat 12 tuuman järeä tykkipatteri ja kasarmialue, 6 tuuman kasarmialue ja tykkipatteri sekä modernimmat lähipuolustusasemat eri puolilla saarta. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä merkityt retkeilyreitit tutustuttavat eri kohteisiin. Saaren ainutlaatuinen luonto on myös kokemisen arvoinen.

Mielenkiintoisen, sotahistoriallisen yksityiskohdan tarjoaa jatkosodan aikana käyty verinen taistelu Bengtskärin majakkasaaresta kesällä 1941. Örön tykistö osallistui siihen omalla, merkittävällä panoksellaan. Kun puna-armeijan iskuosasto onnistui nousemaan majakkasaarelle sumun turvin, tärkeä saari oli vaarassa joutua viholliselle. Saaren puolustajat olivat kuitenkin sitkeitä, ja Örön tarkka tykistö pystyi ampumaan saarelle vaarantamatta sen puolustajia. Lopputulos oli kannaltamme torjuntavoitto, vihollisosasto tuhottiin ja majakkasaari jäi suomalaisille.

Lähde mukaan mielenkiintoiselle retkelle avec!

Senioriupseerien kerho ja Helsingin Reservin Sanomat järjestävät yhteistyössä avec-retken saarelle 8.-10.6.2018. Retken asiantuntijaoppaana toimii prikaatikenraali evp Asko Kilpinen, joka toimi sotilasurallaan aikansa Örön linnakkeen päällikkönä. Hän tuntee siis saaren kuin omat taskunsa! Retkellä tukeudutaan Kasnäsin Kylpylähotelliin, joka tarjoaa monipuolisia, korkeatasoisia palveluja. Retken toteutuminen on varmistunut riittävän osallistujamäärän ilmoittauduttua. Katso retken ohjelma lehden erillisestä ilmoituksesta. Huomaa, että Kasnäsissä on mahdollisuus myös korkeatasoisista kylpyläpalveluista nauttimiseen. Mukaan mahtuu vielä hyvin, jos toimit nopeasti!

Ilmoittaudu siis käyttämäämme laillistettuun matkatoimistoon joko puhelimitse numeroon 09 444 774 tai sähköpostitse osoitteella myynti@vihdinliikenne.fi.

Näkemisiin!

Göran Lindgren, Senioriupseerien kerho, matkanjohtajanne

Jaa uutinen: