2024-04

Nurmijärven Reserviupseerikerhon lipun naulaaminen meneillään 1960-luvulla. Kuva: Matti Rintala, Nurmijärven Sanomat

Kerhon kantolipun uusiminen – ohjeita ja vinkkejä kerhoille, osa 1/2

Kerhon kantolipun uusiminen on harvoin tapahtuva, mutta arvokas ja hieman mutkikaskin toimenpide. Tämä suunnitellusti kaksiosainen artikkeli sisältää muistilistat ja käytännössä koeteltuja vinkkejä tärkeistä uusimiseen liittyvistä asioista.

Haluamme tällä artikkelilla jakaa tietoa piirin kerhoille, jotta kantolipun mahdollisen uusimisen kustannukset voidaan huomioida syyskokouksen käsittelemässä talousarviossa. Uusimisen kustannukset ovat jopa alle sadasta eurosta tuhansiin euroihin riippuen valmistustekniikasta ja uusittavista tarvikkeista. Tämä ei ole kertomus oman kerhomme lipun uusimisesta, vaan ajantasainen tietopaketti uusimista kartoittavalle kerholle. Samat ohjeet pätevät luonnollisesti myös Reserviläispiirin jäsenyhdistyksille. Kantolippuja käyttävät myös mm. maanpuolustuskillat, partiolaiset ja palokuntalaiset.

Lipun heraldiikka ja käyttöaste vaihtelevat kerhoittain. Jollakin kerholla lippu voi esiintyä tilaisuuksissa useita kertoja vuodessa, kun taas toisella kerholla seppeleenlaskuihin osallistutaan ilman lippua. Joskus syynä on lipun heikko kunto. Artikkelia laadittaessa tuli ilmi, että kerhon lippu on ääritapauksessa saattanut myös hävitä. Yhtä kaikki, kerhon kantolippu on arvokas osa kerhon perinteitä ja hyväkuntoinen lippu viestii kerhon kunnioituksesta perinteitä kohtaan. Uusi lippu nukkavierussa tangossa ei myöskään tuo kunniaa uudelle lipulle.

Kerätkää tiedot nykyisestä lipusta talteen

Lipunuusimishanke käynnistyy nykyisen lipun tietojen keräämisellä ja valokuvaamisella. Kerhon arkistosta voi löytyä myös tietoja värikoodeista (lyhenteet CMYK, PMS ja RGB) ja edellisellä uusimiskerralla käytettyjä piirroksia. Nykyään kantolippu valmistetaan joko painamalla, applikoimalla eli päällikeompelemalla tai brodeeraamalla eli konekirjomalla polyesterikankaalle. Myös tulostaminen on saapunut tällekin valmistusrintamalle. Tekotapa vaikuttaa myös suoraan kantolipun hintaan.

Emme voi listata kaupallisia toimijoita nimeltä, mutta kantolippuja valmistavat muun muassa kirjonta- ja ompeluliikkeet sekä lipputehtaat. Toimialaluokituksen mukaan kannattaa etsiä yritystietopankeista sekä Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:stä seuraavista luokista:

1) Liput ja lipputangot
2) Tavaranpeitteiden, purjeiden ja muiden sovitettujen tekstiilituotteiden valmistus ja
3) Graafinen muotoilu.

Jotkut toimijat kutsuvat kantolippua kulkuelipuksi. Jos kerhossa on pursiseuralaisia, voi heidänkin kauttaan saada hyviä hankintavinkkejä.

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän haku: https://www.ytj.fi

Toimijoilla on omat ohjeensa kuva-aineistojen tiedostomuodoista ja kokovaatimuksista. Aineisto-ohjeita kannattaa noudattaa, jotta valmiista lipusta tulisi mahdollisimman laadukas.

Tarjouspyynnön lähettäminen

Tarjouspyynnössä tulee kertoa seuraavat tiedot:
– lipun tarkka koko
– kuva nykyisestä lipusta laakealla pohjalla
– valokuvat, piirrokset ja värikoodit (ks. edellä).

Valmistaja ilmoittaa valokuvat ja piirrokset saatuaan, onko lipun mahdolliselle puhtaaksi piirrolle tarvetta.

Kannattaa myös yksilöidä seuraavat lisätarpeet:
– kantotanko/-salko) + väri
– tangon nuppi + väri
– kantovyö + väri
– säilytyspussi
– narupunos + väri
– airutnauhat
– mahdollinen tankojalusta + väri
– tarve esinaulaukselle.

Lukitkaa naulaustilaisuuden päivämäärä

Lopulta koittaa se hetki, että lipusta tulee kerholle vedos sähköpostiin. On aika sopia ajankohta lipunnaulaustilaisuudelle, nimetä kutsuvieraat ja sitä kautta naulaajat sekä laatia naulauskirja. Muun muassa nämä vaiheet käydään läpi artikkelin jälkimmäisessä osassa. Huolella valmistettu lippu säilyy kerhon käytössä kauan. Onnistuneita uusimisprojekteja, olipa asia ajankohtainen nyt tai vasta tulevaisuudessa.

Lippujen käytöstä lisää Sotilasperinteen seuran kustantamassa ja keskeisten maanpuolustusjärjestöjen julkaisemassa oppaassa Markus Anaja: Protokollaopas maanpuolustajalle (erityisesti kirjan sivut 56–70).

Opas on ladattavissa maksutta osoitteesta: https://maanpuolustusmitali.fi/protokollaopas/. Opasta on myös edelleen saatavana pieni erä kirjamuodossa hintaan 20 euroa. Tilausosoite: markus.anaja @ perinne.fi.

Artikkelin osa 2/2 julkaistaan HRS:n paperilehden numerossa 3/24 syyskuussa 2024.

Teksti: Juha-Matti Laurio, Helsingin Reserviupseerien Ilmailukerho

Jaa uutinen: