2023-01


Kenttäkelpoisuusmarssi hiihtäen sekä muuta liikunta-asiaa

Vuosi 2021 oli koronatilanteen takia haastava MPK:n liikuntatapahtumien kannalta. Ulkoliikunta toki oli mahdollista ja koska sinä vuonna myös lumitilanne oli loistava myös maan eteläosissa, päätettiin ESMPP:ssä järjestää ensimmäistä kertaa kenttäkelpoisuusmarssi hiihtäen ”koska se on kerrankin mahdollista”. Paikaksi valittiin erinomaisten latujen takia Vantaan Petikko. Kolmetoista marssijaa hiihti reittinä kolme kertaa edestakaisin Serenaan.

Vuosi 2022 suosi samoin lumitilanteen takia ja koska perinne jo hieman velvoitti, järjestettiin samainen hiihtomarssi samalla reitillä. Osallistujamäärä oli noussut 19.

Tänä vuonna oli jo hieman painetta marssin järjestämiseen ja kurssi perustettiinkin jo joulukuussa, jolloin lumikerros oli Etelä-Suomessa paksuimmillaan. Kuten muistamme, alkoi lumi haihtumaan heti vuodenvaihteen jälkeen ja tammikuun lopulla alkoi jo käydä kyseenalaiseksi, josko marssia pystytään järjestämään. Kyselykierros jo ilmoittautuneille antoi vastaukseksi, että jos vaan vähänkin lunta löytyy, hiihtäjiä kyllä tulee paikalle. Sen perusteella tehtiin päätös vaihtaa suorituspaikaksi Espoon Oittaan ladut, jossa marssi olisi pystytty järjestämään kiertämällä noin 5 km:n kierrosta.

Onneksi olosuhteet paranivat ja marssi pystyttiin järjestämään pidemmällä ladulla. Vuoden reitti hiihdettiin ensin Oittaalla 5 km:n kierros ja sen jälkeen väliä Oittaalta Pirttimäkeen ja takaisin kolme kertaa a 15 km.

Osallistujamäärä nousi 24 hiihtäjään, jotka kaikki todistivat kenttäkelpoisuutensa hyvävoimaisena alle määräajan 8 tuntia. Nopein hiihti alle neljään tuntiin, eräs hiihtäjä piti marssia hyvänä kenraalina seuraavan päivän Finlandia-hiihtoon, toinen taas otti marssin kenraalina tulevaan Oltermanni-hiihtoon hiihtäen reissun perinteisillä ”intin limalaudoilla”, kolmas moninkertaisti talven hiihtokilometrinsä ollen hiihtänyt 20 km ennen marssia. Loput nauttivat hyvästä kelistä ja ladusta muuten vaan.

Hiihtomarssi oli ESMPP:n vuoden marssitapahtumista ensimmäinen. Seuraavaksi marssitaan Loviisassa Brandenstein-marssin merkeissä ja kesäkuussa Tuusulassa Kesäyön marssilla, jolla on mahdollisuus kenttäkelpoisuusmarssia myös polkupyörällä. Heinäkuussa Kesäyön marssi järjestetään Meripuolustuspiirin toimesta Raaseporissa.

Suorittamalla kalenterivuoden aikana kenttäkelpoisuusmarssin sekä -suunnistuksen tai -ammunnan, ansaitsee reserviläinen kh-päivän. Kenttäkelpoisuussuunnistuksien paikat ja ajankohdat julkaistaan MPK:n kurssikalenteriin maaliskuun aikana. Samasta paikasta löytyvät myös kenttäkelpoisuusammuntojen tiedot.

KH-päivän voi myös ansaita suorittamalla MPK:n järjestämän reserviläisen kuntotestin hyväksytysti. Kuntotestitilaisuuksia järjestetään Etelä-Suomen alueella useita kevään aikana ja syksyllä vielä lisää. Nekin löytyvät kurssikalenterista.

Muita ESMPP:n liikuntatapahtumia ovat muun muassa Military Cross Training-harjoitukset, joita järjestetään Santahaminassa. Tavoitteena on myös jalkauttaa kyseiset treenit ”kaupungin puistoihin”. Lisätietoa niistä heti kun yksityiskohdat saadaan sovittua. Samoin suunnitelmissa on järjestää harjoitustilaisuuksia esterataan.

Seuraa siis MPK:n koulutuskalenteria. Liikuntatapahtumat kautta koko Suomen löytyvät myös Lisää liikettä sivustolta https://mpk.fi/lisaaliiketta/

Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin liikuntatapahtumat: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri?unit_id=72&keyword_id=20

Liikunta ja fyysinen toimintakyky: https://mpk.fi/koulutukset/liikunta-ja-fyysinen-toimintakyky/

Kirjoittaja: Liikuntapäällikkö Harry Sainio, editoija Birgitta Mitro
Kuvat: MPK Vesa Sundqvist, Matti Santtila ja Birgitta Mitro

Jaa uutinen: