01/2016 puheenvuoro

Kansainvälistä toimintaa

Helmikuun viimeisellä viikolla käytiin vilkasta poliittista keskustelua Suomen ja Yhdysvaltojen turvallisuusyhteistyöstä. Kyseessä olivat Ilmavoimien, Maavoimien ja Merivoimien sekä kahdenkeskiset harjoitukset Yhdysvaltojen kanssa että harjoitukset, joissa Suomi ja Yhdysvallat ovat mukana useamman muunkin maan joukossa. Ilmavoimat oli jo kuun alussa koostanut omille nettisivuilleen tiedotteen, josta käy ilmi viimevuosien säännölliset harjoitukset. Maamme hallitus antoi tavoilleen poikkeuksellisen, myöhemmin muuttamattoman, lausunnon Yhdysvaltojen asemasta Suomen kumppanina. Tasavallan Presidentin isännöimän hallituksen ja opposition yhteistapaamisen jälkeen asiasta näytettiin saavuttaneen yhteisymmärrys, eikä ”löylynheitto” oikein miltään taholta tuntunut enää nostattavan lisää keskustelua aiheesta.

Reserviläispiirimme tekee myös kansainvälistä yhteistyötä. Kumppaneitamme ovat Viron Kaitseliitto, Ruotsin kodinturvaorganisaatio, Tanskan kodinturva ja myöskin Liettuan ja Latvian vastaavat organisaatiot. Pääkaupunkiseutua edustavana toimijana onkin luonnollista, että olemme tekemisissä pääsääntöisesti mainittujen itämeren maiden pääkaupunkeihin liittyvien osastojen kanssa.

Eniten toimintaa on Viron kanssa, lukumääräisesti useimmin ampumakilpailuiden merkeissä. Läheinen sijainti ja laivamatkan mahdollistama helpompi varusteiden kuljettaminen edesauttavat Virossa käyntejä ja virolaisten osallistumista meidän tapahtumiimme. Huhtikuussa piirimme joukkue osallistuu Jüriöö –kilpailuun ja syyskuussa EROK:iin. Jäsenemme toimivat myös Utria Dessant ja Admiral Pitka-kilpailujen toimitsijoina ja tuomaristoryhmissä. Meille on tullut kutsuja seuraamaan paikallisia harjoituksia, joissa on mukana Viron lisäksi muiden NATO –maiden joukkoja ja myös amerikkalaisia panssarijoukkoja. Teemme virolaisten kanssa koulutusyhteistyötä ja esim. Viron kehittämä kyberosaaminen olisi varmaan suomalaisia kiinnostava aihe

Tukholman ja Lundin FBU:n (sikäläinen maanpuolustuskoulutus) edustajat tapaavat vierailla meidän ampumatapahtumissamme ja meikäläiset puolestaan ovat osallistuneet esim. Vintergatan ampumakilpailuun. Myös FBU:n muuhun koulutustarjontaan tulee kiinnittää tulevaisuudessa huomiota. Ruotsista löytyy tasokasta suojelupuolen osaamista ja kursseja varautumiseen bio- , kemiallisten ja radioaktiivisten aseiden osalta.

Tanskalaisten kanssa teemme niin tiivistä yhteistyötä kuin jo selvästi pidempi välimatka sallii. Piiristämme osallistutaan tanskalaisiin partiokilpailuihin ja tanskalaiset lähettävät joukkueita täkäläisiin jotoksiin ja ampumakilpailuihin.

Baltic Sea Shooting Cup –sovelletun reserviläisammunnan kilpailu kerää yhteen kaikki kansainväliset kumppanimme. Se järjestetään kesäkuun alussa Liettuassa. Kilpailuun osallistuu joukkueet Suomesta, Ruotsista, Virosta, Tanskasta, Latviasta sekä Liettuasta.

Piirimme kohdalla tämän vuoden merkittävin kansainvälinen tapahtuma on kansainvälisen aliupseerien liiton CISOR:in seminaari Santahaminassa 13.-16.10. Reserviläisliitto toimii kyseisen järjestön puheenjohtajana 2016 kesästä alkaen. Tapahtumaan liittyvä toimitsijakoulutus pidetään MPK:n kurssina. Olisikin hyvin tarpeellista, että voisimme tulevaisuudessakin järjestää soveltuvilta osin vastaavia kursseja kansaivälisestä toiminnasta kiinnostuneille reserviläisille.

Yhdistykset

Piirimme tämän vuoden ensimmäinen yhdistystapaaminen on pidetty 9.3. Tapaamisen jälkeen edetään tulevan strategiajakson suunnittelun parissa, sekä edistäen esille nousseita kehittämiskohteita.

16.4. Seinäjoella pidetään liiton kevätkokous, jossa äänestetään sääntömuutoksesta. Olisi toivottavaa saada paikalle myös kattava edustus piirimme äänivallasta. Selvitämme mahdollisuuksia edesauttaa asian toteutumista.

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: