04/2018 uutiset

In memoriam: Juha E. Tetri

Monien reserviläisten tuntema Juha E. Tetri menehtyi 16. kesäkuuta 2018 Helsingissä.

Tetri syntyi 5. syyskuuta1953 Viialassa. Joidenkin muuttojen jälkeen perhe kotiutui Helsinkiin, jossa hän kävi koulun ja kirjoitti ylioppilaaksi. Jo lukiolaisena Juha osoitti kiinnostusta sotilasasioihin. Asepuku- ja kunniamerkkituntemusta hän alkoi kartuttaa jo tällöin.

Varusmiespalveluksensa Tetri suoritti 1974-75 Hämeen ratsujääkäripataljoonassa. Se johti sotilasuralle, ja hän suoritti toimiupseerin virkatutkinnon 1980, mutta siirtyi pian järjestötehtäviin muun muassa Maanpuolustuskiltojen liitossa ja Toimiupseeriliitossa.

Viro oli jo nuorena Tetrin sydäntä lähellä. 1990-luvun alussa hän tuki itsenäisyytensä palauttanutta Viroa, kun se rakensi puolustusvoimiaan ja Kaitseliitia.

Suomessakin Tetri toimi vapaaehtoisen maanpuolustuksen saralla. Vääpelikilta ja ratsuväen perinnetoiminta olivat erityisen lähellä. Tetri esiintyi mielellään ratsumestarina.

Kunniamerkkejä ja sotahistoriaa käsittelevät kirjat todistavat Tetrin perehtyneisyydestä. Monenlaista tietoaan hän käytti muun muassa järjestämällä tietovisoja ja toimimalla sotilasasiantuntijana elokuvissa, viimeksi uusimmassa Tuntemattomassa sotilaassa.

Vaikka sotilaselämä oli läheistä, muutakin elämää Tetrillä oli. Hänellä oli kolme lasta sekä lapsenlapsia kaikkiaan kuusi. Pitkäaikaisen elämäkumppaninsa Raijan hän saatteli hautaan tämän vuoden alussa. Sairaus oli jo iskenyt Tetriinkin. Syöpä oli aggressiivinen ja johti nopeasti kuolemaan.

Tetri siunattiin sotilaallisin menoin Helsingin krematorion kappelissa 6. heinäkuuta 2018. Paikalla oli omaisten lisäksi ystäviä Suomesta ja Virosta.

Teksti: Niko Huttunen, Vääpelikilta

Kuvat: Nikolai Ylirotu, Vääpelikilta

Jaa uutinen: