2024-02

Hyppää sotilasmoniottelun maailmaan!

Sotilasmoniottelu eli sotilasviisiottelu on vähemmän tunnettu sotilasliikuntalaji, jota on harrastettu Suomessa usean vuosikymmenen ajan. Sotilasmoniottelun lajit ovat kivääri- ja pistooliammunta, sotilasesterata, esteuinti sekä suunnistusmarssi, joilla voi ylläpitää omaa henkilökohtaista reservin toimintakykyä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Laji on monipuolinen, haastava ja kilpailusta huolimatta se ei ole niin vakavamielinen.

Alla on sotilasmoniottelun esittelyvideo, joka on Pohjois-Savon maanpuolustusväen tekemä. Valtakunnallinen esittelyvideo ei ehtinyt valmistua tämän jutun julkaisuhetkeen mennessä.

Ammuntoja pidetään sotilasmoniottelun ratkaisevimpina lajeina, joilla voi kompensoida muiden lajien heikompaa suoritusta. Sekä kivääri- että pistooliammunta koostuvat kahdesta osiosta: tarkkuusammunnasta ja pika-ammunnasta.

Tarkkuusammunta on perinteistä rata-ammuntaa. Lisähaasteensa tuo, että ammunnan aikana tulee käyttää kypärää, kiväärillä pitää ampua ilman lipastukea, joten hihnan hyödyntäminen korostuu sekä pistoolilla ammuttaessa tulee käyttää kahta lipasta. Aikaa ammunnan suorittamiseen on yleensä riittävästi. Pistooliammunta on näistä herkin, joten sitä kannattaa etukäteen harjoitella useamman kerran.

Pika-ammunta on luonteeltaan erilainen. Edellä mainittujen lisähaasteiden lisäksi yhdeksän laukauksen suorittamiseen on aikaa minuutti. Kohdetaulussa on kolme kuviota, joihin tulee osua ja pisteitä tulee eri alueista erilaisia määriä. Tässä ammuntamuodossa myös taktiikalla on merkitystä.

Sotilasesterata on ehkä moniottelun haastavin ja rankin laji. Matkaa on 500 metriä ja sen aikana tulee suorittaa hyväksytysti 20 estettä. Lajista saa helposti paljon siedettävämmän, kunhan perehtyy etukäteen eri esteiden suoritustekniikoihin. Esimerkiksi miten tulla ylös kahden metrin syvyisestä karhunkuopasta tai miten heilautat itsesi yli irlantilaisella pöydällä. YouTubesta löytyy paljon videoita, joista voi ottaa mallia suoritustekniikoista. Sen jälkeen kuntosalille ja -radalle treenaamaan tarvittavia lihaksia ja tekniikoita.

Esteuinti lienee lajeista tuntemattomin. Lajin erikoisuutena on, että siinä uidaan maastopuku päällä. Matkaa on kuitenkin vain 50 metriä ja esteitä on viisi, joten lisäpaino on vain hidaste.

Noin 20 kilometrin pituinen suunnistusmarssi vaatii eniten kestävyyttä. Laji saa lisähaasteen, kun koko suoritusmatkaa ei näe kerralla ja kartta vaihtuu suunnistuksen aikana. Esimerkiksi välillä voi olla käytössä peruskartta ja välillä ilmavalokuva. Lisäksi voi joutua suunnistamaan annettuun suuntaan tietyn matkan ilman karttaa. Tähän on hyvää harjoittelua käydä lenkkipoluilla tai osallistua vaikka iltarasteille.

Suunnistuksen yhteydessä on erillisinä lajeina vielä etäisyyden arviointia, paikan määritystä sekä kranaatin tarkkuusheittoa 20 metrin etäisyydellä oleviin kohteisiin. Nämä lajit tuovat vähiten pisteitä, mutta niillä on aika usein ratkaiseva merkitys kokonaispisteiden valossa.

Reserviläisurheiluliitto järjestää vuosittain karsintakilpailun, jonka pohjalta valitaan partioita kansainväliseen mestaruuskilpailuun. Karsintakilpailu suoritetaan yksilöinä, mutta kansainvälinen mestaruuskilpailu suoritetaan kolmen hengen partioina.

Kilpailun kansainvälinen ulottuvuus tuo mukanaan sosiaalisen ulottuvuuden. Tällöin on hyvä mahdollisuus tutustua erilaisissa iltatilaisuuksissa muiden maiden kilpailijoihin sekä tarkkailla, miten muualla tehdään samat asiat. Erot ovat huomattavia ja mielenkiintoisia. Kokeneiden kilpailijoiden vaikutelma on, että suomalainen vahvuus on partiona toimiminen ammunnasta puhumattakaan.

Lähde rohkeasti mukaan lajin pariin, sillä uusia harrastajia kaivataan. Kokeile lajia ja osallistu vaikka alla olevaan karsintakilpailuun, vaikka et Tallinnan reissua tavoittelekaan.

• Kaikille avoimet karsinnat kansainväliseen kilpailuun Lahdessa 24.-26.5.2024.
• Kansainvälinen mestaruuskilpailu Tallinnassa 27.7.-3.8.2024
• Kaikille avoimet ensimmäiset RESUL:n mestaruuskilpailut elo-syyskuussa

Lisämakua lajista saa esimerkiksi seuraavien linkkien kautta:
• Mikko Välivirran videot, https://www.youtube.com/@mikkovalivirta98/videos
• Saksan CIOR joukkueen videot, https://www.youtube.com/@ciormilcompgermany8559/videos
• Vuoden 2023 kansainvälisen kilpailun tulossivut, https://cior23.fi/milcomp-2023/
• RESUL:n kilpailukalenteri, https://resul.fi/kilpailukalenteri/

Teksti: Jussi Jaakkola
Kuvat: CIOR 2023

Jaa uutinen: