02/2017 puheenvuoro

Hybridiosaamista ja hybridihäirintää

 

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin huhtikuun toisella viikolla. Kuten tiedetään keskus sijaitsee Helsingissä ja sen perustajajäseninä on Yhdysvallat, Euroopan keskeiset NATO-maat ja Ruotsi. Keskuksen on tarkoitus tuottaa tutkimustietoa kaikille jäsenmailleen. Se ei siis ole vain Suomen viranomaisia avustava laitos. Yhteistyötä tehdään myös Viron kyberturvallisuuskeskuksen kanssa. Viro ei kuulu hybridiosaamiskeskuksen perustajiin.

Oma lukunsa on Kremlin nykyjohdon tukijoina esiintyvien suomalaisten perustama ”Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry”. Jonkinlaista mediavaikuttamisen ja hybriditoiminnan välimaastoa tässä jo käydäänkin. On toki vanha jekku erilaisten vaikuttamisyhdistysten välillä valita toisiaan muistuttavia yhdistysten nimiä, jotka toiminnassaan vetävät kuitenkin vahvasti erisuuntiin. Tilanne menee huomattavasti mielenkiintoisemmaksi, kun kohteena on valtion turvallisuushallinnon alainen laitos. Ilmeisesti aiheutuva haitta on toistaiseksi luokiteltu räksytyksen tasoiseksi.

Joukkotuhoaseista tuli päivän politiikkaa

Viimeisien kuukausien aikana joukkotuhoaseiksi luokiteltavien kemiallisten aseiden käyttö politiikan jatkeena on astunut kuvaan niin Venäjän johtaman liittouman(Venäjä – Syyria – Iran) arsenaalissa Syyriassa kuin Pohjois-Korean puhdistuksissa diktaattorin velipuolen Kim Jong-namin murhassa Kuala Lumpurin lentokentällä. Erityisesti Yhdysvaltojen reaktio tapahtuneisiin on ollut raju.

Sariinin käyttö ja sitä seurannut peittely-yritys sairaalaa pommittamalla Syyriassa oli tekona törkeydessään ennennäkemätön. Lentokentällä käytetty VX-hermomyrkky kertoo sekin hyvin löyhästä suhtautumisesta kansainvälisiin sääntöihin ja kaikkien paikalla olleiden terveyden, jopa hengen, vaarantamisesta. On hyvin hälyttävä tieto, että joukkotuhoaseita on sellaisten käsissä, jotka ovat niitä valmiita käyttämään sumeilematta.

Media käyttäytyi, etenkin Yhdysvaltojen toimista raportoidessaan, aika kummallisesti. Kiinnitettiin huomiota Valkoisen Talon tiedottajan kömpelöihin vertauksiin ja toistettiin Venäjän ulkoministerin lausuntoja, joissa vastuu siirtyy tuskin edes enää kuulijallekaan vaan aivan omalle tasolleen totuuden osalta. Media- ja hybridiosaamisella tuntuu olevan tarvetta.

Asedirektiivi

Siirtyäksemme lähemmäs reserviläistoimintaa, EU:n asedirektiivin kansallisen lainsäädännön valmistelu on alkanut. Reserviläisliitto toimii tässä asiassa aktiivisesti. Meillä on hyvä ryhmä asiaamme ymmärtäviä ja sitä ajavia kansanedustajia vaikuttamassa parlamentaariseen päätöksentekoon. Liittomme on yhteydessä myös suoraan sisäministeriöön, jonka hallinnonalaan asia kuuluu. Näin toimitaan yhdessä veljesliittomme RUL:in kanssa. Sisäministeriä tavataan myös henkilökohtaisesti.

Reserviläisliitto on myös aktivoitunut varautumistoiminnassa. Tulemme asiassa järjestäytymään tänä keväänä. Piirimme onkin jo asiasta ollut yhteyksissä yhdistyksiin ja kiinnostus on ollut laajaa. Tavoitteena on järjestää vielä tänä keväänä yhteinen tilaisuus aiheesta Töölön auditoriossa.

Huomionosoitukset

 

Yhdistyksiä kehotetaan toimittamaan ansiomerkkiesitykset piirin toimistoon lähiviikkoina.

Toiminnanjohtajamme Kari Talikka on valmis auttamaan asiaan liittyvissä kysymyksissä. Nyt itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna on hyvä muistaa jäsenistöä myös ansiomerkein.

Toimintamme jatkuu keväällä aktiivisena. Kannattaa laittaa allakkaan kevätkokous 15.5. Katajanokan Upseerikasinolla.

Viime viikonloppuna pidettiin lukiolaisten turvakurssi Santahaminassa. Kurssilla oli 350 osallistujaa, erityiskiitos kaikille kurssin järjestelyihin osallistuneille!

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: