06/2016 puheenvuoro

HRUP:n puheenjohtajalta

Tulevana viikonloppuna on Reserviupseeriliiton kolmen vuoden välein järjestettävä liittokokous Lappeenrannassa. Liittokokoustapahtuma järjestetään yhdessä Reserviläisliiton, Reserviläisurheiluliiton, Maanpuolustusnaisten liiton ja Maanpuolustuskiltojen liiton kanssa, ja osallistujia odotetaan noin 500. Liittokokous on merkittävä tapahtuma, koska se on liittomme korkein päättävä elin ja valitsee liitolle puheenjohtajan sekä valtuuston sekä vahvistaa liiton strategian seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Tänä vuonna liittokokous käsittelee myös mm. HRUP:n aloitetta koskien julkilausumaa mahdollisen NATO-jäsenyyden vaikutuksista sotilaalliselle suorituskyvylle. Ja ennen kaikkea se on tietysti mahdollisuus tavata aktiivireserviläisiä ympäri Suomea.

Poliittiset tapahtumat viime viikoilla ovat aiheuttaneet vilkaista keskustelua myös Suomen puolustuksesta ja puolustusratkaisuista. Suurin ihmettelyn aihe on tietysti ollut Donald Trumpin vaalivoitto USA:n presidentinvaaleissa. Trumpin kampanja oli poikkeuksellinen monella tapaa, mutta muistaessaan koko kampanjan sisältöä niin en näe, että pelkistä kampanjapuheista tulisi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Varsinkin kun huomioi, että heti 9. päivänä marraskuuta ääni oli muuttunut kellossa. Tietysti meidän tulee olla Suomessakin valppaana ja tehdä omia päätöksiä ennakoivasti. Mutta en ainakaan itse lähde arvelemaan mitä Trump tekee sen jälkeen, kun hän astuu virkaan 20. tammikuuta. Jos jotain hänen kampanjasta jää mieleen niin se, että arvaukset ja arviot ovat yleensä väärässä.

Lopuksi palaan takaisin piiriin. Helsingin Reserviupseeripiiri piti piirikokouksensa maanantaina 14.11. Kokouksen alkuun Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja ev. Petteri Jouko piti meille erittäin mielenkiintoisen esitelmän kylmän sodan puolustusvalmisteluista ja –ratkaisuista. Aihe on paitsi mielenkiintoinen niin monille varmasti melko uusi, ja juttua olisi varmasti riittänyt koko illaksi.

Varsinainen piirikokous valitsi piirille uuden hallituksen. Haluan onnitella uudelleen valittuja hallituksen jäseniä, ja lisäksi toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uusina jäseninä maj. Jukka Rusilan sekä kaptltn Sami Linnermon. Istuva puheenjohtajisto valittiin myös kokonaisuudessaan toiselle kaudelle. Nöyrä kiitokseni luottamuksesta koko puheenjohtajiston puolesta. Tästä on hyvä jatkaa kohti Suomen juhlavuotta.

Jaa uutinen: