05/2019 uutiset

HRUP:n elokuvailta kaikilla herkuilla

Veikko Karhumäki

Helsingin reserviupseeripiirin eräs vuoden 2019 tavoitteista on kerhojen yhteistoiminnan kehittäminen. Piirihallituksen ideointipäivänä 2.3.2019 Spjutsundin majalla työryhmän Jukka Rusila ja Jarkko Paananen yksi ehdotus oli elokuvailta siten, että järjestäjänä olisi 2-3 kerhoa. Pioneeriosasto ilmoittautui saman tien mutta muita ei ilmaantunut, yrityksistä huolimatta. Järjestelyvastuuseen tarttui puheenjohtaja kapt res Timo Lukkarinen. Aiheeksi valikoitui ilmailu, lähinnä koska Itä-Helsingin Jukka-Pekka Kantokoski vihjaisi hyvästä aiheesta ja esitelmöitsijästä. Toiseksi aiheeksi samaan teemaan sopien saimme kenrm evp Lauri Purasen, Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtajan, puhumaan HX-hankkeesta.

Ilmoittautumisia alkoikin tulla jo hyvissä ajoin ja määräaikaan mennessä paikat alkoivat olla täynnä. Moni jäi kuitenkin pois siitä ilmoittamatta.  Vaikka ilmoittautuminen tapahtumaan ei ole sitova, on järjestelyiden vuoksi kohteliasta ilmoittaa, jos ei pääsekään. Ennakkoon ilmoittautumattomia tuli lopulta lähes yhtä paljon kuin pois jääneitäkin ja Töölöntorinkadun auditorio täyttyi neljänkymmenen innokkaan kuulijan juttelusta.

Kenraali Purasen ajankohtainen HX-hankkeen kuvaus herätti lukuisia kysymyksiä. Esityksen jälkeen Rusila jakoi puheenvuoroja tiiviiseen tahtiin. Hankkeen ohjelmajohtajana Puranen piti hyvin neutraalin linjan, kun kysyttiin eri hävittäjävaihtoehtojen paremmuutta. Edellisen hävittäjähankkeen lyhyen kuvauksen kautta siirryttiin HX-hankkeeseen, ja saimmekin erittäin tarkan kuvan tulevalta hävittäjältä vaadittavista ominaisuuksista ja tarjouspyyntöjen ja jatkoneuvotteluiden vaiheista.

Veikko Karhumäki, maj evp, piti mielenkiintoisen esityksen isänsä, Uuno Karhumäen kuvaamista ilmailudokumenteista toisen maailmansodan rintamalta; Morane-laivue Itä-Karjalassa 1942. Ennen julkaisematon materiaali sisälsi valokuvaa ja elokuvaa mm. Lentolaivue 28:sta ja Suomen eri lentotukikohdista. Nykyisen itärajan toiselle puolelle jääneistä tukikohdista nähtiin myös tämän päivän Google Earth-kuvia. Esitelmän lopuksi nähtiin vielä vuoden 1986 SATLSTO:n EPÄÄLL, evl Jouko Knuuttilan selostus Ranskalta saatujen Morane-Saulnier -hävittäjien ominaisuuksista sekä Ilmavoimiemme suorituskyvystä.

Lauri Puranen

Elokuvissahan usein napostellaan jotain, eikä tämäkään ilta ollut poikkeus. Monen lajin karamellit, mehut sekä popkornit nostivat verensokeria ja tunnelmaa.

Tilaisuuden saamasta suosiosta voi päätellä tällaisille tapahtumille olevan kysyntää jatkossakin. Nyt kuulijakunta oli varttuneempaa, joten seuraavalla kerralla pyritään valitsemaan nuorempia reserviläisiä kiinnostavia aiheita ja esitystapoja. Mikä kerho ottaa viestikapulan Pioneeriosastolta?

Timo Lukkarinen
Kapt res
Puheenjohtaja
HRU:n Pioneeriosasto

Jaa uutinen: