05/2021 uutiset

HRUP:n Defensor capitolii -logon tarina

HRUP:n Defensor capitolii -logo on kaikille pääkaupunkiseudun puolustajille tuttu, mutta miten se on syntynyt ja mitä kuva esittää? Annetaan luojansa Tomi Alajoen itse kertoa:

– Kyseessä on vuonna 2008 piirtämäni Helsingin Reserviupseeripiirin logo. Idea lähti siitä, että halusin kuvassa tuoda esille Helsingin Reserviupseeripiirin toiminta-alueen: Espoo, Kauniainen, Helsinki ja Vantaa sekä pääkaupunkiseutua puolustavat aselajit. “Defensor capitolii” oli myös Helsingin ilmantorjuntarykmentin tunnuslause. Rykmentti lakkautettiin 2007 ja siirrettiin panssariprikaatin yhteyteen Parolannummelle. Silti pääkaupungin puolustajat pysyvät toiminta-alueellaan: Defensor capitolii!

– Logon ensimmäinen, alkuperäinen versio on piirretty käsin. Tästä se jatkojalostui skannattuna aateekoon mainion Paint-ohjelman kautta lopulliseen muotoonsa.

Kuva tuli ensin käyttöön piirin T-paidassa sekä Reservi tutuksi (RETU) -tapahtumien julisteissa ja huppareissa. Sittemmin kuvaa on käytetty mm.piirin eri medioissa ja painotuotteissa.

Tomi jatkaa:

– Siluettikuvassa on pääkaupunkiseudun tunnettuja kohteita ja maamerkkejä. Alkaen vasemmalta; Espoo: Tapiolasta Viljo Revellin taskumattitalo ja Tapiolan keskustorni. Kauniainen: Kauniaisten puurakenteinen juna-asema. Helsinki: Pasilan tv-torni ja Helsingin tuomiokirkko, sekä näiden välissä Töölöntorin grilli ja Döbelninkadun suojeluskuntatalo. Vantaa: Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtotorni ja lentokonehangaarit.

– Maanpuolustusaspekti on kuvassa myös vahvasti mukana maa-, meri- ja ilmavoimien muodossa. Pasilanmäessä kuljetuspanssariajoneuvo Panssari-Sisu, PASI XA-180, Kauppatorinrannassa miinalaiva Pohjanmaa ja taivaalla McDonnell Douglas F/A-18 Hornet.


Jaa uutinen: