2023-04


HRUP-HELRESP Ampumatoimikunta vieraili Sakon tehtaalla Riihimäellä

Helsingin reservipiirien yhteinen ampumatoimikunta vieraili toukokuussa Sakon asetehtaalla tutustuen tehtaan toimintaan ja historiaan. Vierailu oli erittäin antoisa ja opettavainen, sillä toimikunta pääsi näkemään läheltä, miten huippulaatuiset aseet valmistetaan. Vierailun aikana toimikunta sai katsauksen yrityksen ja sen valmistamien aseiden historiaan, sekä yksityiskohtaisen kierroksen tehtaalla jossa pääsi seuraamaan aseiden valmistusprosessia yksittäisten osien valmistamisesta valmiiden aseiden paketointiin asti.


Kaikki alkoi suojeluskuntien asepajasta, jonka tehtävänä oli korjata suojeluskuntien kivääreitä. Sakon ensimmäisiä malleja olivat Lottakivääri, Pystykorva ja Ukko-Pekka. Esittelijänä vierailun isäntä Miikka Tamminen.


Sotien jälkeen Sakon omistajana oli Suomen Punainen Risti ja tuon ajan tuotteita olivat mm. tupakansytyttimet.


Lukon kehyksiä tarkastettavana.


Tehdasrobotti työssään.


Koeammuttuja aseita valmiina pakattavaksi ja lähetettäväksi maailmalle.

Sakon asetehtaan historia ulottuu yli 100 vuoden taakse ja on tunnettu laadukkaista aseistaan, joita myydään ympäri maailman. Sakon maailmanvalloitus jatkaa laajenemistaan Ruotsin ja Suomen yhteisen käsiaseperhehankinnan myötä. Lisäksi Sako toimittaa MPK:lle uusia AR-15 aseita vuoden 2024 aikana.

Vastaten kaikkia askarruttavaan kysymykseen: Kyllä, uudet Sako AR-15 kiväärit tulevat suurella todennäköisyydellä myös siviilimarkkinoille, mutta ajankohta ei ole vielä tiedossa. Toistaiseksi mennään viranomaistarpeet edellä, joten olkaamme siis kärsivällisiä!

HRUP:n ampumatoimikunta haluaa kiittää Sakoa vierailusta ja isäntäämme asiantuntevasta esittelystä ja avuliaisuudestaan vierailun aikana. Toimikunta sai arvokasta tietoa aseiden valmistuksesta ja oli erittäin tyytyväinen vierailuun.

Teksti: Jere Porter
Kuvat: Ari Ranto ja Sako Oy

Jaa uutinen: