04/2015 uutisetOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hssvp4

hssvp3

Helsingin Seudun Sotaveteraanipiiri 50 vuotta

Helsingin Seudun Sotaveteraanipiiri perustettiin 21.6.1965 Sotaveteraaniliiton toimistossa. Helsingin piiri on Sotaveteraaniliiton piireistä toiseksi vanhin, ainoastaan Uudenmaan piiri on edustettu ennen Helsinkiä. 1960-luvun jälkipuoliskolla Suomen Sotaveteraaniliitto rakensi valtakunnallisen piiriorganisaation ja perusti sotaveteraaniyhdistyksen lähes jokaiseen Suomen kuntaan. Sotaveteraanityön alkujuuret olivat jo Suomen Aseveljien Liitossa, joka kuitenkin valvontakomission määräyksestä vuonna 1945 lakkautettiin.

Piirin arvokkaita 50-vuotisjuhlia vietettiin perjantaina 4.9.2015 – jatkosodan aselevon 71-vuotispäivänä – Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Juhlaan toivat tervehdyksensä Suomen Sotaveteraaniliitto, Helsingin kaupunki ja puolustusvoimat, lisäksi piirin puheenjohtaja Erkki Merikallio toivotti juhlavieraat lämpimästi tervetulleiksi. Juhlasali oli täynnä tammenlehväkansaa sekä veteraanityön ystäviä ja tukijoita.

hssvp2

Juhlassa julkaistiin piirin ansiokas 50-vuotishistoriateos, jonka on laatinut valtiotieteiden tohtori Kaarle Sulamaa. Sulamaa on aikoinaan kirjoittanut myös Suomen Sotaveteraaniliiton historian. Teos valottaa paitsi piirin, myös sen jäsenyhdistysten toimintaa 50 vuoden ajalta. Helsingin piiri on jäsenistöltään aivan poikkeuksellinen, sillä piiriin ovat kuuluneet myös Amerikan, Australian ja Viron sotaveteraaniyhdistykset sekä inkeriläisten ja karjalaisten heimoveteraanien yhdistys. Kannattajajäseninä on sotilaspoikien ja pikkulottien perinnekilta sekä Helsingin Rauhanturvaajat. 1990-luvulla piirin jäsenistö kasvoi, kun piiriin liittyivät myös Espoon ja Vantaan sotaveteraaniyhdistykset.

Nykyään on jäsenistön korkean iän vuoksi suurin osa piirin sotaveteraaniyhdistyksistä jo purettu, ja jäsenet siirtyneet suoraan piirin henkilöjäseniksi. Puretut yhdistykset jatkavat edelleen epävirallisina kerhoina. Menettely mahdollistaa yhdistystoiminnan vaatiman paperityön merkittävän vähentämisen.

Piirin juhlissa musisoivat muun muassa puolustusvoimien varusmiessoittokunta, kaaderilaulajat sekä Kaartin soittokunta. Ohjelmisto käsitti arvokkaita isänmaallisia kappaleita. Juhlan päätti kuoron, soittokunnan ja yleisön esittämä Sillanpään marssilaulu.

hssvp1

Teksti: Ossi Ikonen

Jaa uutinen: