04/2017 uutiset

Helsingin piireillä kaksi joukkuetta Jukolassa 2017

Menestystä ja kokemusta alkaa kertyä. Nyt oli kuudes kerta, kun piirit kokosivat joukkueet Jukolan viestiin. Tällä kertaa kisattiin Joensuun kyljessä, Enon vaaramaisemissa. HRUP-1 paransi sijoitustaan taas sadoilla sijoilla. Joukkueen numero 983 vaihtuu ensi vuodeksi jo numeroon 649.

1Pieni_1719

17.6.2017 päivällä starttasi yli 1300 Venla-joukkuetta.  Meidänkin kahdessa joukkueessa oli peräti neljä myös Venloissa juoksevaa. Illan tullen kaikki kynnelle kykenevät kerääntyivät katsomaan Jukolan lähtöä, jossa yli 1500 joukkuetta säntäsi Enon keskustan läpi ja kirkon ohi Harpatin vaaran rinteisiin.

1Pieni_1726

Jukola on tapahtuma, jonka kärjen tilanteet näkee parhaiten TV:stä, kuten niin monen muunkin lajin, mutta kisatunnelman voi aistia vain paikan päällä. Jukolan tunnelma on ainutlaatuinen. Onhan siinä maailman huiput, seurajoukkueet, harrastajat, firmojen joukkueet sekä sekalaiset kaveriporukat lähdössä samalla viivalla ja tekevät aivan saman suorituksen. Kesäyön läpi kestävä kisa on lisäksi jotain aivan ainutlaatuista.

Enon kirjaston, koulukeskuksen sekä jäähallin alue oli kokenut mullistuksen, kun kisakeskus sijoitettiin kaikkine rakenteineen niiden pihoihin. Hyvää oli valmis infra ja lyhyet etäisyydet. Intersport ja Suunnistajan kauppa palvelivat sisähalleissa läpi yön. Hiekkakentällä oli isot screenit huippujoukkueiden seuraamiseen. Läpi yön sen edessä palvoikin iso joukko makuupusseihin kääriytyneitä katsojia.

1Pieni_1743

Meillä oli huoltotukikohdaksi jo vuotta ennen vuokrattu mökki, josta kellontarkasti kisaajat siirtyivät pareittain kisa-alueelle ja omaan suoritukseensa. Sen päätyttyä mökillä odotti sauna, suihku, järvi sekä muu tankkaus. Nukkuminen hoitui pihanurmella, jotta hyörinä mökissä ei häirinnyt unta.

1Pieni_1745

Maastot olivat pelättyä kevyempiä, hyvin perusmaastoa siitä peitteisemmästä päästä. Enon erikoisuuksiin kuuluu järvikapeikon sulkeminen jatkosodan aikaan Salpalinjan panssariestein ja linnoittein.

Aamuyöstä pujottelinkin panssariesteen kivien välistä ja mieleen jäi kytemään tarkempikin tutustuminen, joka oli mahdollista Jukolakaupassa myytyjen historiakarttojen avulla. Toinen erikoisuus Enossa on Hiirenveden ja Alusveden 10 metrin korkeusero, muutaman kilometrin matkalla. Kosket ovat kokeneet mullistuksen 1959 Kaltimon voimalaitoksen nostettua veden pintaa metritolkulla.

1Pieni_1750

Kaikki tekivät loistosuoritukset ja tilannetta kahden joukkueemme välillä ja muihin joukkueisiin nähden saatiin jännittää koko yö. HRUP-2 joukkuekin nousi 1510:stä välillä jo alle tuhannen sijoitukseen, mutta lopullinen sijoitus jäi puuttumaan viimeisellä osuudella unohtuneeseen leimaukseen. Meillä oli siis kaksi hyvää joukkuetta liikkeellä ja tunnelma aivan loistava koko viikonlopun ajan. Ilmoittautumisia vuoden 2020 Jukolaan jo pohdittiin…

Teksti ja kuvat

Heikki Valkonen

joukkueenjohtaja

Jaa uutinen: