02/2018 puheenvuoro

Turvallisuustilanne

Maailmanlaajuinen turvallisuus tilanne on yhä haastavampi Syyrian hallituksen jatkaessa kemiallisten aseiden käyttöä kotimaassaan. Kuten tiedämme, Yhdysvallat on uhannut laajoilla ohjusiskuilla Syyrian hallintoa. Venäjä on tapansa mukaan esittänyt vastalauseita suunnitelluille iskuille, ja uhannut pudottaa kaikki Yhdysvaltalaiset ohjukset. Niin ikävistä asioista kun onkin kysymys, niin sotateknisesti on mielenkiintoista nähdä pystyisikö Venäjä mittavaan ohjustorjuntaan Syyriassa. Iskut tulevat toki aiheuttamaan lisäprotesteja jos toteutuvat. Valitettavaa on, että tulemme näkemään ”propagandaruumiiden” lisäksi myös aitoja uhreja. Assadin hallinnolle siviiliuhrit tuntuvat merkitsevän hyvin vähän.

Venäjän ja EU:n sekä Yhdysvaltojen välejä rasittaa yhä Lontoon hermokaasumyrkytys, josta siitäkään ei ole vielä nähty kaikkia poliittisia vaikutuksia.

Suomen turvallisuustilanne on yhä hyvä. Supo kuitenkin muistuttaa, että olemme koko ajan kohonneessa riskitilassa. Tästä on muistutuksena myös Turussa jatkuva oikeudenkäynti sarjapuukottajaa vastaan. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on selvittää, oliko hänen tekonsa terroristisessa tarkoituksessa tehty isku. Annettujen tietojen perusteella maallikosta vahvasti tuntuu näin olleen.

Suomen puolustuksen kyvykkyydet ja valmius kasvavat

Ilmavoimat on koeampunut JASSM-rynnäkköohjuksen Yhdysvalloissa. Projekti on ollut pitkä, mutta saatu nyt hyvään lopputulokseen. Ilmavoimiemme ilmasta-maahan -kyvykkyys kasvaa näin merkittävästi.

Varusmiesvalmiusyksiköiden käynnistäminen ja paikallispuolustus ovat olleet maavoimien viimevuosien painopisteitä. ”Maavoimat on ehkä historiansa parhaimmassa materiaalisessa kunnossa 2020-luvun taitteessa. Kaiken kaikkiaan Maavoimilla menee erittäin hyvin”, toteaa Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Hulkko. Tämä onkin oiva tilanne nykyisessä, jo lähialueidenkin, jännittyneessä maailman poliittisessa tilanteessa.

Piiri

Piirin toimisto pyytää yhdistyksiä muistamaan hyvissä ajoin huomionosoitusten ja mitaliesitysten toimittamisen piirille.

Valtakunnalliset vapaussodan satavuotisjuhlallisuudet järjestetään 16.5. Helsingissä. Tilaisuuksien aikataulu ja tukipyyntö lipunkantajista on toimitettu yhdistyksille. Ilmoittautumiset hoidetaan yhdistyksistä suoraan järjestävälle taholle; Vapaussodan Perinneliitto ry.

Tapahtuma on näyttävä, kannattaa osallistua vaikka katsojana, jos siihen on arkipäivänä mahdollisuutta.

Varautumistoiminnasta on tarkoitus järjestää tilaisuus piirin yhdistysten ja jäsenten kesken.

Tilaisuuden tarkoituksena on muodostaa toimikunta, jossa on yksi edustaja mahdollisimman monessa yhdistyksestämme.

Toimintapäivä 29.9.

Santahaminasta kannattaa jo nyt varata allakastaan. Toimintapäivä tullaan toteuttamaan MPK:n kurssina, jolloin on helpointa tehdä kalustovaraukset ja myöskin saada mm. vakuutusturva osallistujille. Asiasta tulee tiedote yhdistyksille, kun ohjelma ja resurssit on saatu lyötyä täydellisesti lukkoon.

Piirimme toiminta on ollut alkuvuodesta aktiivista ja uusiakin jäseniä tulee tasaisesti, kiitos siitä yhdistyksille! Ja hyvää, toivottavasti lämpenevää, kevättä kaikille!

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: