2024-03

HELRESP:n ampumajoukkue neljänneksi Jüriöö 2024 -kilpailussa Tallinnassa

Helsingin Seudun Reserviläispiiri sai jälleen kutsun perinteiseen Jüriöön ampumakilpailuun 21.4.2024. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2001 alkaen ja voitto on tullut Helsingin joukkueelle yhteensä viisi kertaa. Kilpailun järjestää vuosittain Kaitseliit Tallinn Malev ja kilpailupaikkana toimii Kaitseliitin oma ampumarata Tallinnan Männikussa. Puitteet ampumatoiminnalle Tallinnassa ovat erinomaiset, joihin kannattaa paikallisten ampumarata-aktiivien käydä mahdollisuuksien mukaan tutustumassa. Männikun radalta löytyy suorituspaikkoja eri lajeille ja ajomatkaa keskukseen on kaupungin ytimestä ainoastaan 15 minuuttia.

Kilpailemaan lähdettiin tänä vuonna neljän hengen joukkueella, johon kuuluivat Antti Kettunen, Aleksi Lahdenmäki, Teresa Hellgren sekä Tuomas Aho. Varsinainen kisapäivä oli sunnuntaina, mutta paikalle saapumista suositeltiin jo lauantaina. Lauantaina tutustuimme lyhyesti kisan sääntöihin, jotka noudattelivat pitkälti IPSC Standard ja Open-luokkien sääntöjä. Tänä vuonna joukkueessa piti olla kaksi ampujaa Open-luokkaan sekä kaksi Standard-luokkaan. Olimme varanneet mukaan omaa kalustoa, mutta aseluokkien säännöt selvisivät vasta paikan päällä. Joukkueemme kivääri oli punapisteellä varustettu, joten sillä sai ampua ainoastaan Open-ampujat (Antti ja Teresa). Loput (Tuomas ja Aleksi) saivat lainaksi kaapin perukoilta kaivetun Galil 5.56-kiväärin rautatähtäimillä. Galil on sinällään suomalaiselle tuttu laite, koska sen esikuvana on toiminut meille rakas ja tuttu RK62.

Kilpailussa ammuttiin 6 stagea, joista 3 ammuttiin kiväärillä ja 3 pistoolilla. Joukkueemme ampui ensimmäisenä kaksi pistoolistagea, joista ensimmäinen alkoi lippaan täytöllä ajan juostessa patruunoiden ollessa kaadettuna ison patruunalaatikon pohjalle. Että voikin irtonaisten patruunoiden poimiminen sekä lippaiden täyttäminen aikapaineessa olla vaikeaa. Pistoolirastit menivät joukkueeltamme kokonaisuutena varsin hyvin ja A-osumia oli tauluissa hyvä määrä. Kiväärirasteilla ampumaetäisyydet vaihtelivat 50–300 m välillä ja erityisesti pidemmät etäisyydet tuottivat Galil-ampujille haasteita. Takatähtäin heilui laatikon kannen mukana eikä kohdistusetäisyydestä ei ollut minkäänlaista varmuutta. Onneksi tauluihin saatiin kuitenkin joitakin osumia, joten saimme kasaan kokonaisuutena kohtuullisen tuloksen.

Kilpailussa oli mukana yhteensä 15 joukkuetta, joista meitä lukuun ottamatta muut edustivat Kaitseliitin eri maakuntien joukkueita. Kärkipään ampujat osasivat hommansa ja tauluun tuli osumat nopeasti ja tarkasti. Joukkueemme sijoittui lopputuloksissa neljänneksi, joten parantamisen varaa ensi vuodelle jäi vielä muutama sija. Kirvelevän tappion jälkeen pohdimme, että ensi vuoden kisaan varataan eri kokoonpanoilla kiväärejä yhden jalkaväkijoukkueen tarpeiden verran. Sääntöjen selvitessä voidaan kaivaa sopivat aseet kilpailuun, jotta ainakaan kalustolla ei tasoitusta anneta!

Teksti ja kuvat: Tuomas Aho

Jaa uutinen: