05/2019 uutiset

Heikki Jaakonpojan sotaretki

kuvalähde Välskärin kertomusten hakkapeliitta

“Tammelalainen renki Heikki Paavonpoika katsoo laivan kannelta edessä avautuvaa sateen piiskaamaa lokakuista rantaviivaa.

Purjelaivan takilan narina, rantatyrkyjen äänet, kannella odottavien miesten hiljainen puhe ja hevosten hrinunta kantautuu läpi sadesumuisen iltapäivän.

Ruotsin kuninkaan Kustaa II Adolfin armeija on rantautumassa saksanmaalle vuonna 1632 ja pitkä sota katolisten ja protestanttien välillä on menossa. Nykyään sota tunnetaan nimellä 30-vuotinen sota”

Dokumentaristit Esa Sironen Jyväskylästä ja tuottaja-kuvaaja Raimo Salo Kyyjärveltä ovat olleet Tammelan Hakkapeliittojen jäljillä ja uuden dokumentin ensi-ilta oli Tammelassa 27.9.2019.

Yksi dokumentin kertojista on kapteeni evp. ja  historian tutkija Juha E. Tetri (1953-2019) joka tutki aikoinaan Hakkapeliittojen jälkiä Keski-Euroopassa ja kirjoitti niistä kirjan Hakkapeliittojen jäljillä Sironen ja Salo saivat ajatuksen tehdä aiheesta dokumenttielokuva käydessään Tammelassa tekemässä erästä toista dokumenttiprojektia.

Hämeen seutu on rikas historiallinen aarrearkku, ja historiallisia kerrostumia on joka lähtöön viikinkiajoista toiseen maailmansotaan. Varsin mieleinen toimintaympäristö idearikkaille Siroselle ja Salolle, ja heillä on ollut lukuisia projekteja Hämeen alueella ja lisää on tulossa.

Dokumenttiprojektiin kuvattiin aineksia mm. Tammelan hakkapeliittapäiviltä kahtena kesänä, haastateltiin hakkapeliittasukujen jälkeläisiä ja kerättiin historiallista kuvamateriaalia museoista. Projekti kesti kolme vuotta, joka on varsin normaali aika tällaisissa tuotannoissa. Projektin päärahoittaja on Finnen säätiö ja osarahoitusta on saatu Tammelan kunnalta.

Valmiin dokumenttielokuvan levitys tehdään paitsi tv-kanavalla, mutta sen lisäksi Ruotsissakin varmaan aihe kiinnostaa ja suomalainen näkökulma. Dokumenttimiesten ensimmäinen Ruotsiin levitettävä dvd-dokumentti on lentäjien sotaa joka julkaistaan kuningaskunnassa lokakuussa 2019. Raimo Saloa on pyydetty luennoimaan ja esittämään dokumentteja Ruotsiin 2020.

Raimo Salo

Jaa uutinen: