02/2016 uutiset
Miten se kaikki alkoi – haastattelussa Bo Luther
Millainen oli ensimmäinen Pahkis? Mikä on muuttunut vuosien saatossa? Mihin koko harjoitusta vielä tarvitaan?
Bo Luther, sinut tunnetaan yleisesti ”Pahkiksen isänä”. Monellako Pahkiksella olet ollut mukana?
Jaa-a, kuinka monella Pahkiksella… Sanotaan nyt neljälläkymmenellä kolmella. Ihan joka vuonna en ole ollut mukana siten, että olisin ollut fyysisesti Pahkiksella, mutta olen ollut mukana suunnittelemassa ja ideoimassa. Tämä ensimmäinen Pahkishan oli sikäli jo kerhomme yhdeksäs jotos, että ennen sitä näitä jotosteluja oli jo kahdeksan kertaa muualla kuin Pahkajärvellä. Niistä ensimmäinen oli marraskuussa 1961 Östersundomissa. Nämä alkuaikojen ensimmäiset kahdeksan jotosta ideoin ja johdin apunani sissejä sen ajan ”jotoskärjestä” samoin kuin seuraavat neljä Pahkista ja niiden välillä olevat viitisen jotosta muualla. Tästä nimi Pahkiksen isä. Jotoskärkeen kuului jo silloin sekä upseereja että aliupseereja.
Laskee sen miten tahansa, määrä on todella vaikuttava. Mikä ajaa miehen tällaiseen urakkaan?
Innostuin jo intissä sissimäiseen toimintatapaan ja kyllä se on maanpuolustustahto ihan ensimmäisenä. Kun tiedetään millaisessa tilanteessa olemme, vielä tänä päivänäkin. Ei täällä pidä herpaantua yhtään.
Mistä kaikki sai alkunsa?
Ihan ensimmäisen jotokseni tein RUK:n ampumaleirin aikana, silloin teimme parin päivän sissijotoksen sinne (Pahkajärven) ampuma-alueiden taakse. Muistan kuinka silloin innostuin siitä maailman fantastisimmasta maisemasta, se oli ihan täyttä korpimetsää silloin. Innostuin niin, että hain 1959 RUK:n jälkeen vapaaehtoisena kokelaille järjestetylle kolmen viikon sissikurssille. Kotiuduttuani liityin sitten näihin jiu-jitsu upseereihin, vai millä nimellä se silloin meni. Siellä jonkun aikaa oltiin salilla, suoritin alkeiskurssin ja jatkokurssin ja päädyin vielä apukouluttajaksi ja kouluttajaksi. Näitä kursseja oli siihen aikaan useampi vuodessa. Pikku hiljaa väki siellä alkoi kaivata muutakin toimintaa ja niin minut sitten valittiin 17.7.61 johtokunnan kokouksessa maastotoimikunnan – siihen aikaan ei voinut käyttää sanaa sissi – vetäjäksi, kun kävi ilmi, että olin käynyt tämän sissikurssin. Ensimmäinen suunniteltu ja johdettu jotos oli marraskuussa 1961 Östersundomin metsiin. Olimme noin 11 tuntia metsässä ja teimme erilaisia sissitemppuja. Se päättyi sihteerimme Kaj Runelan mökille missä oli vielä erilaisia rasteja, mm. ensimmäinen kerhon köysilaskeutumisharjoitus joka tehtiin äitini pyykkinarulla – vedettiin se haarojen välistä ja olkapään yli siten kuin ennen muinoin tehtiin. Sen jälkeen oli jotoksia mm. Nuuksiossa, Hollolassa, Padasjoella… Kunnon harjoitusalueesta oli kuitenkin pulaa, niitä ei oikein mistään meinannut löytyä tällaiseen sissitoimintaan sopivia. Lopulta sitten otimme yhteyttä puolustusvoimiin ja kysyimme voisimmeko päästä Pahkajärvelle ja aikamme kun sitä selitimme, että mistä on kysymys, niin kyllä se sitten onnistui. Ensimmäinen Pahkis oli siis 12.-14.3.65. Nimi johtui siitä, että se oli Pahkajärvellä.
Mitä muistuu mieleen ensimmäisestä Pahkiksesta?
No, ensinnäkin se, että siellä oli hiton kylmä. Siellä oli vain se parakkikylä, missä oli nämä hirsikämpät. Vekarajärven varuskuntaahan ei vielä silloin ollut. Pakkasta oli 23 astetta ja lunta puoli metriä. Kun ilmoittauduimme sinne, meitä vastassa ollut upseeri kyseli, mitä tarvitsemme – vastasimme, ettemme mitään. ”No, entäs ruokaa?”, ”Ei, meillä on kyllä kaikkea”, ”Kai te nyt telttoja tarvitsette?”, ”Ei, meillä on tässä joitain laavuja…” Silloin tämä yliluutnantti tai kapteeni huusi sinne kavereilleen: ”Hei, tulkaas kattomaan! Tänne on tullut hesasta joku reserviläisporukka ja ne ei tarvitse mitään tukea meiltä!” Se oli ihan monttu auki, niin sanotusti. Ja jatkoi vielä: ”Ja sitten ne aikoo mennä tonne ja yöpyä tuolla pakkasessa, minne me ei saada edes varusmiehiä komentaa… Ja vielä vapaaehtoisesti!”. Se oli semmoinen ensikontakti. Silloin ajattelin, että nyt hoidetaankin tämä viimeisen päälle huolellisesti. Totesimme heille siinä sitten, että ”jaahas, ilmoittaudumme sitten tässä johtolan edessä sunnuntaina kello 15 poistumista varten”. Sen jälkeen jakauduimme kahteen osastoon ja lähdimme maastoon. Ja tasan kello 15 sunnuntaina tuli kaksi hiihtopartiota eri suunnista johtolan eteen. Se oli ihan vakuuttava näky kun samanaikaisesti tuli kaksi partiota, toinen idästä, toinen lännestä. Se sama kaveri oli ottamassa meitä vastaan. Tämä tempaus avasi meille portit tuleville Pahkiksille, siitä alkoi tämä Pahkis -juttu etenemään. Se minulle jäi mieleen siitä. Syksyllä meillä oli sitten toinenkin Pahkis ja silloin saatiin jo käyttää parakkia huoltoa varten.
Kun nämä kaksi Pahkista oli pidetty, alkoi osa kavereista olla sitä mieltä, että tähän toimintaan pitäisi saada vähän lisää jäntevyyttä. Se alkoi mennä vähän sellaiseksi makkaranpaisteluksi, niin kuin helposti käy. Pahkiksella numero kolme oli sitten jo kilpailuelementti mukana. Osallistujat jaettiin partioihin ja ne kilpailivat keskenään. Pisteitä sai, jos näki toisen partion. Piti liikkua salassa.
Pahkis numero neljällä – marraskuussa -67 – partiot muodostivat jo keskenään kilpailevia joukkueita. Siinä oli nyky-pahkiksen kaikki elementit jo mukana, osastot, partiot, johtajat.
Seuraava iso muutos tuli ”Juhliksessa”, juhlapahkiksessa -84. Silloin tuli linjaus, että tämän pitää olla nimenomaan johtamishar-joitus. Mahdollisimman monta johtamissuoritusta. Eihän tämän kokoinen porukka muuten mitään OPKEa tarvitsisi, mutta siinä on se idea, että harjoitellaan operaatiokeskuksen toimintaa siinä samassa.
Hypätään sitten aika monta vuotta eteenpäin syksyyn 2015. Mitä jäi mieleen 50:stäPahkiksesta?
Tämähän on muuttunut verrattuna alkuaikoihin, jolloin kaikki varusteet ja ruoka oli omasta takaa. Nykyään kaikki tulee pv:ltä. Ja aseet, ennen niitä ei ollenkaan saanut olla mukana tuolla maastossa, se olisi mennyt liiaksi suojeluskuntatouhuksi. Nykyään kaikki on säädellympää, kun on intin varusteet. Että onhan tämä sotilaallisempaa, mutta olen huolestunut siitä, että se on koko ajan vähemmän sissimäistä. Se sissipuoli on kadonnut tästä. Toivon, että se saataisiin palautettua.
Entä tämä puolustusvoimien taistelutapauudistus?
No se on sinne päin. Se on osittain tätä samaa touhua, silloin kun aloitimme, se teema oli ”sissit hajautetussa- tai aluesissitoiminnassa” ja se on osa tätä nykyistä hajautettua taistelutapaa. Nykyään on vain enemmän vempaimia. Ennen se oli hitaampaa ja alueet isompia, yhdellä joukkueella saattoi olla jopa sata neliökilometriä vastuualueena.
Tarvitaanko tällaista Pahkis harjoitusta vielä?
Tarvitaan. Tarvitaan, kun muuta ei ole. Ja jos sitä nyt halutaan pukea tähän uuteen muotoon, siitä vaan, kunhan muistetaan, että tositilanteessa sitä kalustoa ei ole kaikille jakaa. Se on se ongelma. Siinä täytyy pystyä käyttämään kaikkea mahdollista siviilikalustoa hyväksi niin pitkälle kuin mahdollista.
Nykyään, kun harjoituksissa on mukavaa ja rytinää, on tärkeää muistaa, että eniten sissillä kuluu aikaa kyttäämiseen ja odottamiseen. Täytyy jatkuvasti olla valmiina iskemään sitten kun jotain tapahtuu. Mutta eihän se käy Pahkiksella, eihän siellä kukaan jaksaisi olla.
Miltä Pahkis näyttää vuonna 2030?
Olen sitä mieltä, että koko maan puolustamisen kannalta hajautettu toiminta tulee tavalla tai toisella olemaan mukana silloinkin – oli se sitten millä nimellä tahansa. Me emme voi luoda suuria keskittymiä oikein mihinkään, kun vihollisella on aina ilmaherruus ja vahva tiedustelutieto. Että kyllä sen on jotain tämän tyyppistä oltava. Minä toivon, että sitä harjoitellaan. Tämä kilpailumuotoisuus Pahkiksessa auttaa siinä mielessä, että silloin ainakin ne pari päivää täytyy olla valppaana, välttää paljastumista ja kytätä – vihollinen voi olla missä vaan. Sissille vaarallisin vastustaja ei ole panssarivaunut ja muut, vaan vastasissit, jotka toimivat ja liikkuvat samalla tavalla kuin sissit. Ne ovat ne vaarallisimmat. Niillä on vielä etuna se, että niillä on suurvalta takana ja kaikki se tiedustelutieto. Että kai se on 2030 jotain tämän tyyppistä. Ei tässä sinänsä mitään uutta ole, tämän doktriininhan kehitti jo kenraali Veikko Koppinen aikanaan tänne Etelä-Suomen oloihin ja siihen se minunkin sissikurssini vuonna 1959 perustui. Koskaan ei saa muodostua viholliselle liian suurta kohdetta, joka pysyisi paikoillaan.
Jos vielä miettii niitä alkuaikoja, se ero nykyhetkeen siinä oli, että jatkosota ei ollut kovin kaukana. Kaikkien isät olivat käyneet sodan ja saaneet luotua sellaista henkeä. Silloin kun se maastotoiminta alkoi, henki oli tosi kova. Väkeä ei tarvinnut haalia mistään vaan niitä tuli. Enemmän piti jarrutella. Mukaan tultiin salin kautta. Ne jotka pärjäsivät siellä salilla alkeiskurssin, pääsivät mukaan. Koska, jos ei siellä salilla kestä sitä kuritusta ja jumppaamista ja heittoja, niin ei ne sitten maastossakaan kestä. Silloin alkuvaiheessa oli innostusta tähän koko toimintaan ja sissitoiminnan ajattelumalliin. Että pieni porukka pystyy tekemään pahaa isollekin joukolle, kunhan ne vaan osaavat olla hiljaa siellä ja osaavat hommansa. Nykyään se on vähän enemmän semmoista räiskintää – päälle vaan ja turpiin. Mutta hyvä, että on jotain! Oli todella ilahduttavaa, että viime Pahkiksella oli niin suuri osallistujamäärä.
Teksti: Lauri Saariluoma, Kuva: Urho Ilmonen
Jaa uutinen: