Senioriupseerien kerhon syysretki avec Luumäelle 31.8.2018

  1. E. Svinhufvudin Kotkaniemi

Senioriupseerien kerho järjestää syysretken avec Luumäelle, jossa pääkohteena on P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin kotitalo Kotkaniemi, jossa toimii nykyään kotimuseo.

Kotkaniemi on henkilöhistoriallinen kotimuseo, joka esittelee P. E. ja Ellen Svinhufvudin elämää sekä Kotkaniemen tilan arkea Luumäellä. Pehrin ja Ellenin ajalle palautetut kotimuseohuoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein.

Retken ohjelma:

8.00               Kokoontuminen Mannerheimin patsaalle

8.15               Bussi lähtee kohti Luumäkeä

10.45             Saapuminen Luumäelle Kotkaniemeen

11.00–11.45  Tutustuminen Kotkaniemen kartanoon oppaan johdolla

11.45–12.30  Omaehtoista tutustumista kartanoon ja alueeseen.

12.30- 13.30  Lounas

13.30 –15.30 Tutustuminen Itsenäisyydentien kohteisiin

  1. 15.30 Bussi lähtee paluumatkalle Helsinkiin

n.18.00          Saapuminen Marskin patsaalle Helsinkiin.

Matkan hinta 50 €/henkilö, sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn ja opastuksen kohteissa sekä lounaan. Maksu suoritetaan käteisellä bussissa.

Ilmoittautumiset Seppo Kulmalalle, sähköposti skulmala48@gmail.com  tai puhelimitse 040-5869252 elokuun 24. päivään mennessä.

Kotkaniemen lisäksi retkellä tutustutaan Luumäen ITSENÄISYYDENTIEN kohteisiin:

Taavetin linnoitus

Taavetin linnoitus on 1700-luvun loppupuolen bastionilinnoitus ja se edustaa varhaisinta vaihetta Luumäen linnoittamisessa. Taavetin linnoituksen rakentaminen aloitettiin 1770-luvulla. Neljän tien risteyksessä oleva Marttilan kylä katsottiin strategisesti tärkeäksi paikaksi linnoittaa.

Salpa-asema

Suomen itärajaa myötäilee linnoiteketju Salpalinja, joka rakennettiin vuosien 1940–41 ja -44 aikana. Puolustuslinjan tarkoituksena oli suojella Suomea vihollisen, silloisen Neuvostoliiton, hyökkäystä vastaan.

Vapaussodan muistomerkki

Luumäellä kerrotaan käydyn vapaussodan ensimmäisiin ja viimeisiin kuuluneet taistelut. Ensimmäinen kahakka käytiin ennen sisällissodan varsinaista käynnistymistä jo tammikuun 21. päivänä.Tilanne päättyi punaisten vetäytymiseen, kun huhu tuhansien valkoisten lähestymisestä kantautui punaisten korviin. Valkoisten kaatunut oli jääkäri Lauri Pelkonen ja hänelle on pystytetty muistomerkki Marttilantien varteen tapahtumapaikalle.

Oikeustaistelun muistomerkki

Graniittinen patsas on pystytetty Venäjän vallan ajan loppupuolella esiintynyttä sortoa vastaan käydyn oikeustaistelun merkiksi. Se ei ole tehty vain presidentti P.E. Svinhufvudin kokemien tapahtumien muistoksi vaan muistoksi koko Suomen kansan taistelulle oikeuden puolesta. Taistelu päättyi Suomen itsenäistymiseen 1917.

Luumäen kirkonmäki

Kirkonmäki hallitsee ympäröivää peltomaisemaa. Pohjoisesta VT6:n suunnasta lähestyttäessä havaitsee ensin hautausmaat mäen rinteessä. Neljän tien risteyksessä on seurakuntatalo ja hieman sivummalla kellotapuli pienen aukion laidalla puinen ristikirkko.

Kivijärven pato

Kivijärven pato on osa viime sotien aikana rakennettua puolustuslinjaa eli Salpalinjaa.