suomea_rakennetaan

Sodan tuhojen korjaamista


Nimismies Aaro Raappana on edustajallenne antanut tarkistetut tiedot Sodankylän kärsimistä vaurioista. Mainitussa pitäjässä saksalaiset tuhosivat kaikkiaan 600 asuinrakennusta,”

Lappi autioitunut erämaaksi. Vain syrjäkylissä taloja säilynyt.

Uuden Suomen kirjeenvaihtajalta

Sitä mukaan kuin paikallisten viranomaisten toimesta ennätetään tehdä yhteenvetoja saksalaisten Lapissa suorittamista tuhotöistä, selviää myöskin se, että kuluneiden viikkojen aikana Lappi on sananmukaisesti autioitunut erämaaksi. Kaikkialla ennen vauraissakin asutuskeskuksissa törröttivät nyt vain palaneiden talojen savupiiput.

Nimismies Aaro Raappana on edustajallenne antanut tarkistetut tiedot Sodankylän kärsimistä vaurioista. Mainitussa pitäjässä saksalaiset tuhosivat kaikkiaan 600 asuinrakennusta, 450 karja – ja yli 1000 muuta talousrakennusta. Kunnan ja seurakunnan rakennuksia tuhoutui yli 50, liike – ja teollisuusrakennuksia yli 20.

Valtion omistamia sairaala, tie – ja vesirakennuspiirin 4 rakennusryhmää ja ilmatieteellisen keskuslaitoksen observatorie ”Tähtelä” ovat joutuneet saman kohtalon alaisiksi. Siitä, miten perusteellista tämä tuhoamistyö on ollut, mainittakoon, että koko Petsamon maantien varrella sillä 180 km pitkällä taipaleella, jonka se kulkee Sodankylän pitäjän lävitse, on jäljellä ainoastaan muutamia pieniä rakennuksia Vuojärvellä ja kirkonkylässä.