Jouluaaton kunniavartiot 24.12.2023

Helsingin kaaderiupseerit, opistoupseerit ja sotilasammattihenkilöt, reserviläis- ja rauhanturvaajajärjestöt sekä maanpuolustuskillat asettavat jouluaattona kunniavartiot perinteiseen tapaan Hietaniemen hautausmaalle Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle ja sankariristille. Järjestäjänä on vuodesta 1948 jatkuneen perinteen mukaan Helsingin Upseeriyhdistysten yhteistyö­toimikunta, jota edustaa Helsingin Reserviupseeripiiri ry.

Kunniavartioita järjestetään myös Helsingin ortodoksisen hautausmaan, Helsingin pitäjän, Huopalahden, Kulosaaren, Lauttasaaren, Malmin, Espoon ja Pitäjänmäen sankarihaudoilla 2-4 miestä kerrallaan. Kunniavartion vaihdon pituus on noin 30 min.

Vartiovuorot Hietaniemessä

Vuoden 2023 vuorot Hietaniemen sankariristillä ja Suomen Marsalkan haudalla on jaettu seuraavasti:

13.00–13.30 Sininen Reservi
13.30–14.00 Helsingin Reserviupseeripiiri (HRUP)
14.00–14.30 Akateeminen Maanpuolustusyhdistys (ARU)
14.30–15.00 Maanpuolustuskillat (MPKL) *
15.00–15.30 Helsingin Seudun Reserviläispiiri (HELRESP) *
15.30–15.55 Kenraalit ja everstit reservissä
15.55–16.20 Kenraalit ja kadetit
16.20–16.45 Varuskunnan palkattu sotilashenkilöstö
16.45–17.10 Helsingin Sissikerho ja Helsingin Sissiosasto

Sekä lisäksi:

13.30–14.00 Helsingin Reserviupseeripiiri (HRUP) ruotsalaisten ja tanskalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä
15.55–16.20 Rauhanturvaajat (Sinibaretit) rauhanturvaajien muistomerkillä

Muistotilaisuus

Kunniavartion rinnalla Hietaniemen hautausmaalla pidetään muistotilaisuus klo 16.00 alkaen. Muistotilaisuuden ohjelma:

Laulu: Suomen laulu
Jouluevankeliumi, Viipurin Lauluveikot
Laulu: Terve, Jouluyö juhlayö
Lyhyt hartauspuhe, kenttäpiispa Pekka Asikainen
Laulu: Finlandia-hymni

Muistotilaisuuden aikana Suomen Marsalkka Mannerheimin haudalla ovat vartiossa kenraalikunnan edustajat ja sankariristillä kadetit.

Pukeutuminen ja varustus

Siviilipukuisilla vaihdoilla (vaihdot merkitty *) on tumma siviilipuku (tumma päällystakki, valkoinen kaulaliina, turkislakki, mustat käsineet ja jalkineet, rinnassa nauhassa kannettavat kunniamerkit päällystakissa). HUOM! Hietaniemessä vain Maanpuolustuskiltojen liiton ja Helsingin Seudun Reserviläispiirin vaihto ovat siviilipukuisia.

Sotilaspukuisilla vaihdoilla on paraatipuku (päällystakki, turkislakki, mustat käsineet, musta päällystövyö, miekankannatin ja miekka) tai erikseen käsketty yhtenäinen sotilasasu mahdollisine vartioaseineen. Kunkin vaihdon vanhin huolehtii yhtenäisestä asusta. Suomen Marsalkan haudalla ja Sankariristillä olevilla vartiomiehillä voi olla eri varustus (esimerkiksi paraatipuku Marsalkan haudalla ja lumipuku Sankariristillä).

Järjestäjän puolesta paikalle varataan lumipuku, varsikengät, pistooli­kotelo, vyö ja karvalakki 15 hengelle per vuoro. Osallistujia pyydetään varaamaan omat varsikengät ja mustat käsineet varusteidenvaihdon helpottamiseksi.

Huomaa, että hautausmaa-alue on altis mereltä tulevalle tuulelle, joka voi olla hyvinkin hyinen.

Ilmoittautuminen

Hietaniemen kunniavartioita asettavia tahoja pyydetään ilmoittamaan vartioidensa kokoonpanot ja mahdolliset vaatetustarpeet osoitteeseen: toimisto @ hrup.fi

Tule avustamaan HRUP:n toimistoa Suomen eturivin tapahtuman järjestelyissä! Ilmoita kiinnostuksestasi ja kerro itsestäsi, miksi juuri sinä olisit oikea henkilö tehtävään osoitteella: toimisto @ hrup.fi