Laatokan Karjala, Aunus ja Syväri sodissamme 1939 -44

SOTAHISTORIALLINEN MATKA 12.–16.8.2018 su- to

Matkanjohtajana ja oppaana KTM Göran Lindgren, sotilasasiantuntijana maj Kari Salminen ja avustajana Jarmo Sarjanen. Matkanjärjestäjänä Vihdin Liikenne Oy VL-Matkat, rekisterinumero 4074/00/Mj Mv.

MATKAOHJELMA

 

12.8.              Sunnuntai

08.00             Lähtö Helsingistä Mannerheimin patsaalta tilausbussien pysäkiltä Vihdin Liikenne Oy:n                       turistibussilla.

Kiteen Pajarinhovissa omakustanteinen kahvitauko, Värtsilässä ostostauko, jonka jälkeen ajamme Jänisjärven rantaan Lomakylä Gardarikaan, jossa illallinen hotellin ravintolassa.

13.8.              Maanantai

07.00- 08.00  Aamiainen, jonka jälkeen Wärtsilässä pidettävän ostostauon jälkeen Laatokan       rantamaisemiin. Läskelä, Prääsän valtatietä Murheen Ristille. Prääsän tieltä Nietjärvelle ja torjuntataistelujen 1944 muistomerkille U-asemaan, josta Koirinojan kautta Pitkärantaan. Jatkamme Salmin, Viteleen ja Tuuloksen kautta Aunukseen.

Salmin ortodoksikirkon raunioiden äärellä kevyt kenttälounas ja käynti Salmin hautausmaalla Aunuksen retken muistomerkillä. Viteleessä kunniakäynti suomalaiselle kenttähautausmaan muistomerkille.

Tuulosjoen ylitämme muistellen loppukesää 1941, jolloin suomalaiset joukot voimakkaan tykistön tukemina hyökkäsivät joen ylityksen jälkeen vauhdilla kohti Aunusta ja Syväriä.

Majoitumme Aunuksen Troitsankonnussa Hotelli/Lomakylä Staraja Slobodaan.

21.00   Illallinen hotellin ravintolassa.

14.8.    Tiistai

07.00- 08.00 Aamiaisen jälkeen Petroskoin valtatielle ja Syvärin ylittäen Lotinanpeltoon, missä tutustumme Syvärin voiton puistoon, muistomerkkiin ja museoon, Syvärin voimalaitokselle ja Podporozeen. Jatkamme Vaaseniin ja Kuujärvelle Yrjö Jylhän runon maisemiin. Mägrätjärven, Vasoinkylän ja Kuittisen kautta Petroskoin valtatielle ja edelleen Nurmoilaan, missä sijaitsivat VI Armeijakunnan esikunta, lentokenttä sekä Päämajan alaisen 1. Tiedotuskomppanian tukikohta. Sammatuksen, PSS- linjan tukikohdan ja kesän 1944 torjuntataistelujen maaston kautta takaisin hotelliimme. Kenttälounas päivän aikana Kuujärvellä.

20.00   Illallinen hotellissa.

 

15.8.    Keskiviikko

07.00   Aamiaisen jälkeen tutustumme Troitsankonnun Aleksanteri syväriläisen luostariin.   Sieltä lähdettyämme palaamme Laatokan rantatietä Alavoisten, Tuuloksen ja Viteleen kautta kohti vanhaa Suomen rajaa Rajakonnussa, josta Pitkärannan ja Läskelän kautta Sortavalaan. Retkilounas maastossa, minkä jälkeen Sortavalaan Hotelli Seurahuoneelle.

20.00   Illallinen hotellin ravintolassa.

 

16.8.    Torstai

07.00- 08.00 Aamiaisen jälkeen bussilla pieni kaupunkikierros, jonka jälkeen kohti rajaa Värtsilässä. a Ruskealan marmorilouhosten jälkeen pidämme Värtsilässä ostostauon. Ylitämme rajan Niiralan raja-asemalla. Sieltä jatkamme Kiteelle, missä omakustanteinen lounastauko Pajarinhovissa.

Lounaan jälkeen Imatran ja Lappeenrannan kautta Taavettiin ja Karhulan, Kotkan, Loviisan ja Porvoon kautta Helsinkiin. Matkan varrella omakustanteinen kahvitauko.

22:00             Arvioitu tuloaika Helsinkiin (riippuu mm. rajan ylitykseen menevästä ajasta).

Matkan arvioitu hinta on 658 €/henkilö kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 115 €. Pidätämme oikeuden hinnan muutokseen. Hinnat on Venäjän osuudelta laskettu vuoden 2017 hintojen pohjalta, koska vuoden 2018 hintoja ei ole saatavilla vahvistettuna.

Matkan hintaan sisältyy 4 yötä ohjelmassa mainituissa hotelleissa ja rekisteröintimaksut hotelleissa, ”vahvistettu ”puolihoito eli aamiainen ja illallinen hotelleissa sekä kevyitä kenttälounaita ohjelman mukaan, Venäjän ryhmäviisumi ja sen hankinta, asiantuntijaoppaiden sekä matkanjohtajan palvelut sekä ohjelman mukaiset bussikuljetukset. Omalla viisumilla matkustavien hintahyvitys on 76 €.

Matkan hintaa ei sisälly henkilökohtaista matkavakuutusta, alkoholijuomia aterioilla eikä laskutuslisää 5€/lasku. Matkustettaessa entisen Neuvostoliiton, erityisesti Venäjän alueella, on varauduttava siihen, että olosuhteet poikkeavat Suomesta. Matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä matka saattaa viivästyä tai matkaohjelma muuttua. Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista mahdollisen sairauden varalta. Passin on oltava voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen.

Ilmoittautuminen retkelle puhelimitse tai sähköpostitse: Helena Kuosmanen, VL-Matkat,

puhelin (09) 444 774, tai myynti@vihdinliikenne.fi