Admiral Pitka jatkaa Ernan perinnettä
Teksti ja kuvat: Heikki Pietilä
ERNA -perinnettä jatkaa Kaitseliitin järjestämä Admiral PITKA -tiedustelukilpailu, joka pidettiin viimeksi Läsna-Tapa-Rakvere alueella, 60-90 kilometriä Tallinnasta itään. Vaikka alussa ei enää ollut melontaa ja räjähdysten säestämää näytösluonteista maihinnousua Valklan rantaan, niin joukkueilla oli silti yli 130 kilometriä uuvuttavan rasittavaa etenemistä vaikeassa maastossa ja monipuolisista tehtävistä suoriutumista. Kilpailun johtajana toimi Kaitseliitin päällikkö prikaatikenraali Meelis Kiili.
Perusleiri ja kisan johto olivat koko ajan tykistön koulutuskeskuksessa Läsnassa ja kilpailu päättyi Rakvereen. Tuomaritoimintaan osallistuminen antaa hyvän mahdollisuuden perehtyä suomalaisille vähemmän tunnettuihin osiin Viron maata, elämää ja kulttuuria. Vaikka majoitus Läsnassa oli teltoissa, niin paikan keskeinen sijainti, peseytymistilat huoltorakennuksessa, ruokailutila katoksessa ja ylläpitävän huollon järjestäminen tekivät siitä edullisen johtopaikan. Tuttua vapaa-ajan seurustelutilaa kenttämessiä ei kuitenkaan enää ollut käytettävissä.
Suomalaisia tuomareita oli mukana 28, norjalaisia neljä ja virolaisia kolme. Jari Nisula huolehti jälleen tämän monikansallisen joukon toiminnan koordinoinnista yhdessä huoltojärjestelyistä vastanneen Saku Väliahteen kanssa. Tomi Haimelin toimi ensi kertaa kilpailun päätuomarina monivuotisen päätuomarin Aki Kupiaisen taustalta tukemana.
Avajaiset pidettiin tiistaina Rakveressa Viron vapaussodan muistopatsaalla. Tuomareiden seppeleen patsaalle laskivat Heikki Pietilä, Kaj Pettersson ja Svein Belsvik. Kun tarkistetut rastipisteet ja tehtävät oli vihdoin iltaan mennessä saatu käyttöön, päästiin viimeistelemään tuomareiden tehtävälista. Varsinaisia tehtävärasteja oli 14, joiden lisäksi tuomareita tarvittiin yhdelle postilaatikolle, iedustelukohteelle ja loppujuoksun 4 pisteelle.
Kybersodankäynti rastikohteena
Sää oli yötä päivää poikkeuksellisen kuuma, joskin joukkueet saivat kokea ukkoskuurojenkin voimaa. Tehtävät olivat pitkälle perinteisiä ja niitä oli runsaasti, uutuutena kybersodankäynnin tietokonetehtävä. Virolaiset toimitsijat ottivat nyt entistä enemmän myös suoritusten arvosteluvastuuta. Tuomarit vastasivat kuitenkin joukkueiden ehdottoman tasapuolisesta ja puolueettomasta kohtelusta. Eniten pisteitä sai kohteentiedustelu-tehtävästä, johon oli varattu aikaa 36 tuntia.
Kilpailujoukkueita oli 26 Virosta, Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Liettuasta ja USA:sta. Kisaamassa olleet kaksi amerikkalaista 4-miehistä joukkuetta olivat Ukrainan tilanteen vuoksi NATO:n Viroon lähettämästä joukosta koottuja samoin kuin pieni vastatoimintaosasto, jonka erikoiskalusto kiinnosti monia. Kisan voitti Kuperjanovin Jv-pataljoonan joukkue, toinen oli Tartu Malev ja kolmas Tiedustelupataljoona. Ulkomaalaisista joukkueista Suomi II (Stadin Sissit) oli paras 12. sijallaan.
Palkintojen jaon yhteydessä Meelis Kiili palkitsi pitkään aikaisempina vuosina tuomaritehtävissä olleita, Aki Kupiainen heidän joukossaan.
Artikkeli on aiemmin julkaistu Rauhanturvaaja-lehdessä.