06/2015 uutiset


EKRU 50v kuva miekka

Vuoden upseerin miekka luovutettiin tavanomaista juhlallisemmin. Pertti Eklund sai sen kenraali Jaakko Valtasen kädestä. Vasemmalla Ilpo Kaislaniemi ja Jyri Tapper.

EKRU 50v kuva sihvoKenraalimajuri Sami Sihvo keskittyi juhlapuheessaan 100 vuotta täyttävään jääkäriliikkeeseen.

Espoo-Kauniainen Reserviupseerit 50 vuotta

Espoo-Kauniainen reserviupseerit viettivät komeasti 50-vuosijuhliaan 30.lokakuuta Kauniaisten Junghansissa. Väkeä oli paikalla 103 henkeä. Kuultiin hyvää musiikkia (StNotes) ja syötiin hyvä illallinen. Kenraalimajuri Sami Sihvon juhlapuheen teemana oli Jääkäriliikkeen 100-vuotijuhlavuoden kunniaksi  jääkärit. Juhlaan kuuluu perinteisesti kenraali Jaakko Valtasen ”Kenraalin sana”.  Valtasen sanan ydin oli, että suomen pitää liittoutua niiden maiden kanssa joiden kanssa jaamme yhteiset demokraattiset arvot.

Juhlassa allekirjoittanut palautti mieliin kerhon historiaa. Kuvaus keskittyi toimintaan vuoden 1990 jälkeen. Kerho oli 25 ensimmäistä vuottaan kuten kaikki muutkin reservinupseerikerhot.  Hiihdettiin, ylläpidettiin käytännön reservinupseerin tehtäviä, ammuttiin ja suunnistettiin.

Muutos tuli 1990 uuden puheenjohtajan mukana.  Juuri eläkkeelle jääneelle pääkonsuli Martti Harjulta olivat reservinupseerin maastotaidot ruostuneet.  Mutta hän oli diplomaattina tottunut järjestämään kutsuja ja esitelmätilaisuuksia. Niinpä hän keväällä 1990 kutsui kenraalimajuri Raimo Heiskasen pitämään esitelmää. Heiskanen oli Harjun kaveri, joka oli ollut sotilasasiamiehenä Puolassa samaan aikaan kuin Harju pääkonsulina.

Esitelmätilaisuuden puitteet olivat Harjulle tyypilliset. Supliikkimiehenä hän oli puhunut esitelmätilaisuuden käyttöön Kauniaisten kaupunginvaltuuston istuntosalin. Ja siellähän saamme kokoontua edelleenkin.

Mutta takaisin vuoden 1990 ensimmäiseen esitelmätilaisuuteen. Silloinen tiedustelupäällikkö  Heiskanen pysytteli omalla alueellaan ja puhui aiheesta ”Tiedustelu vuonna 1939 ja talvisodan aikana”.  Varmistaakseen yleisön saamisen paikalle Harju kutsui kotiinsa joukon tuttaviaan ennen esitelmätilaisuutta kuohuviinilasilliselle. Myöhemmin tapahtumajärjestystä muutettiin. Joku jäsen kutsui vuorollaan joukon tuttujaan kotiinsa esitelmätilaisuuden jälkeen.

Mutta veteraanisukupolven poistuessa joukostamme, ei löytynyt enää kutsujen järjestäjiä. Niinpä muutimme käytäntöä. Esitelmää seuraa kuohuviinitilaisuus kaupungintalon aulassa.

  1. huhtikuuta 2013 sulkeutui esiutelmäsarjassammme eräs rengas. Eversti Pertti Suominen piti esitelmän silloin 23 vuotta kestäneen esitelmäsarjan ensimmäisestä esiintyjästä . Suomisen aiheena oli hänen kirjoittamansa kenraali Heiskasen elämäkerta.

25 vuotta jatkuneen esitelmäsarjamme aikana on pidetty pikaisen laskun mukaan 143 esitelmää.

Kerhon varapuheenjohtajana 1990-luvulla toimineella Jorma Keinolla oli tapana korostaa, että saadaksemme väkeä paikalla on pidettävä kiinni esitelmävieraiden tasosta. Heidän on oltava ministereitä tai kenraaleja. Ministereitä on ollut 15, heistä muutamat useamman kerran. Meillä on melkein ehjä sarja puolustusministereistä: Elisabeth Rehn, Anneli Taina, Jan-Erik Enestam, Seppo Kääriäinen, Jyri Häkämies, Stefan Wallin, Carl Haglund. Matti Vanhasta emme ehtineet kutsua, koska hän oli puolustusministerinä vain kuukauden verran. Ja myös Jussi Niinistö puuttuu toistaiseksi sarjastamme.

Kenraaleja on ollut laskujeni mukaan 52.  Kaikki puolustusvoimien komentajat alkaen Jaakko Valtasesta, joka on täällä tänään, kaikki ovat olleet vieraanamme, joskaan ei aina komentajana vaan toimiessaan jossain muussa tehtävässä ennen komentajuutta. Näin vieraanamme ovat olleet Jan Klenberg, Gustav Hägglund, Juhani Kaskeala, Ari Puheloinen ja Jarmo Lindberg.

Ruotsin ja Viron puolustusvoimien komentajat ovat käyneet esitelmöimässä Kauniaisissa. Esitelmävierainamme on ollut lisäksi Yhdysvaltain, Kiinan ja Japanin  sotilasasiamiehet. Vieraanamme on ollut kenraali- ja everstitason vieraita kaikkiaan kuudesta maasta.

Lisäksi bongasin vieraslistaltamme mm. arkkipiispan, oikeuskanslerin, Korkeimman oikeuden presidentin, kahden  yliopiston rehtorit, Säteilyturvalaitoksen pääjohtajan ja niin edelleen.

Vaikka olemme profiloituneet esitelmiin, niin on toki porukalla matkusteltukin. Kävimme 10 vuotta sitten Ruotsissa tutustumassa kuuluisaan Muskön kalliotukikohtaan, jonne sotalaivat saattoivat ajaa isään luolastoon vain paria viikkoa ennen tukikohdan sulkemista.  Karjalan kannaksella käydessämme poikkesimme Kronstatin upseerikerholla lounaalla. Kun oltiin Virossa, käytiin katsomassa Neuvostoilmavoimien strategisten pommittajien autioitunutta tukikohtaa.

Pannaanpa vielä riviin viimeisen 25 vuoden ajan puheenjohtajat, jotka taitavat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta olla paikalla. Martti Harju plokkasi minut puheenjohtajaksi 1996, kun on olin joutunut tulemaan paikalle kirjoittamaani esitelmää pitäneen esimieheni kenraali Pertti Nykäsen määräyksestä. Luovutin puheenjohtajan nuijan Pekka Rautalahdelle. Häntä tehtävässä seurasi Ragnar Lilius. Liliuksen jälkeen puheenjohtajuutta hoiteli Ilkka Rantasalo. Häntä seurasi Jyri Inha. Jyriä seurasi Ilpo Kaislaniemi, joka johti kerhoa puheenjohtajuutensa viimeisen vuoden Turusta käsin. Ja viimeiset vuodet puuhaan on pannut pontta Jyri Tapper.

Vaikka puheenjohtaja on tärkeä toimihenkilö, ei hän tätä sirkusta voi yksin pyörittää. Kun tulin mukaan 1996, kerhon hallituksessa olivat mm. Pertti Eklund ja Pekka Nikkanen ja ovat edelleenkin. Pertti on ollut näiden kuten monien aikaisempienkin vuosijuhliemme pääorganisaattori. Ja Pekka on ollut koko tuon ajan finanssiministerimme.

Tiedä sitten kauanko esitelmäsarjamme vielä kestää ja kuinka pitkään se muistetaan.  Mutta yksi kestää. Se on Kavallintien varrella entisen klosterin paikalle pystytetty kivipaasi. Se on tuolla paikalla olleessa rakennuksessa jatkosodan aikana harjoitetun radiotiedustelun muistomerkki. Kerho, tai paremminkin Juhani Kari pystytti sen kymmenen vuotta sitten kerho täyttäessä 40 vuotta. Käykääpä vilkaisemassa monumenttia sunnuntaikävelyllä.

Kauniaisissa on runsaat  9100 asukasta.  Jos laskemme, että esitelmätilaisuuksissamme on ollut keskimäärin runsaat 60 kuulijaa, tarkoittaa se, että tilastollisesti jokainen Kauniaisten asukas on käynyt kerran kerhomme vieraana.

Teksti Jukka Knuuti

Kuvat Arvo Kukko

Jaa uutinen: