2023-02


Ensimmäistä kertaa jotoksella

Aloitin jotosteluni huhtikuussa 1980 Korpivaellus-jotoksella. Olin saanut sotilaspassin kouraani edellisen vuoden syyskuussa ja saman vuoden loka-marraskuussa liityin Helsingin Reservialiupseerit ry:een. Nimenomaan jotostoiminta oli syy lähteä mukaan reserviläistoimintaan.

Olin ”paperijäsen” eli en tuntenut ketään yhdistyksen jäsentä. Partiokavereikseni sain houkuteltua pikkuveljeni Matin ja hänen hyvän kaverinsa Mikko Koivusalon, molemmat kyseisen kevään yo-kirjoitukset juuri suorittaneita vähän alle 19-vuotiaita, mutta tietenkin vielä armeijaa käymättömiä. Meillä kaikilla oli retkeily- ja vaelluskokemusta Lapistakin, joten uskoimme pärjäävämme ressujotoksellakin. Järjestäjät hyväksyivät partiomme mukaan, vaikka olin partiomme ainoa reserviläisjärjestön jäsen.

Jotos alkoi Kuusijärven ulkoilumajalta ja suuntautui sieltä itään, Sipoonkorven suuntaan. Kaikkia rastitehtäviä en enää muista, mutta tehtävinä oli ainakin ensiapu, pajupillin teko – se ei soinut kovin heleästi, mutta jonkinlaisen äänen saimme aikaan – sekä palokunnan siirrettävän moottoriruiskun käynnistäminen ja keilojen kaataminen ruiskulla. Sen verran olin ollut tekemisissä erilaisten pienmoottorien kanssa, että oivalsin avata suljetun bensahanan, joten ruisku käynnistyi.

Majoitusrasti oli Bisajärven länsipuolella olleen, nykyisin jo metsittyneen hiekkakuopan laidalla puolijoukkueteltassa. Sinne päästiin hyvissä ajoin valoisalla, joten aikaa riitti istua tulillakin ja kuunnella vanhempien ressujen hauskoja juttuja.

Sijoituksemme oli kuudes kaikkiaan yhdestätoista partiosta, joten ihan mukavasti meni ensikertalaisiksi.

Valtakunnalliset jotokset aloitin metsäylioppilaista kootulla, yhdellä kylterillä vahvistetulla ARU:n partiolla helmikuussa 1984 Savonlinnan seudulla pidetyllä Hankijotoksella. ARU:n ”Forstipartiona”, hieman vaihtelevissa kokoonpanoissa, osallistuimmekin sitten usealle valtakunnalliselle jotokselle ja vierailevana partiona Sissien Pahkikselle 1985.

Teksti: Harri Kaijansinkko
Kuva: HRS arkisto

Jaa uutinen: