03/2015 paakirjoitus

Ennätyssuosion saanut Santis 2015 -harjoitus sykähdytti

Teksti: Sanna Mertsalmi
Kuvat: Sanna Mertslmi ja Heidi Kajander-Maavuori

Naisten Valmiusliiton 35. NASTA-harjoitus Santis 2015 pidettiin Helsingin Santahaminassa 24.–26. huhtikuuta. Vaihtelevissa sääolosuhteissa läpiviety kolmipäiväinen valmiusharjoitus opetti monipuolisia turvallisuustaitoja ja varautumista arjen kriiseihin yli 350 naiselle.

Harjoitus herätti valtaisan kiinnostuksen jo tammikuussa, kun ilmoittautuminen käynnistyi. Kaikkiaan 650 naista ilmoittautui kymmenelle tarjolla olevalle kursseille. Naisten ennätysmäinen kiinnostus harjoitusta kohtaan yhteiskuntaa leimaavassa epävakaassa turvallisuustilanteessa herätti myös median. Valtakunnan ykköset vierailivat ahkeraan varuskunta-alueella ja haastattelupyyntöjä tuli toinen toisensa perään.

Suosion keskellä on helppo sanoa, että Naisten Valmiusliitto on onnistunut luomaan konseptin, joka vastaa erinomaisesti tämän päivän naisten intresseihin. Harjoitusten sisältö elää ajassa antaen taitoja ja valmiuksia arjen kriiseihin ja samalla mahdollistaen verkostoitumisen. Kommenttien perusteella tiivis viikonloppu irrottaa myös ajatukset sopivasti arjen ympyröistä sekä raottaa kiinnostavalla tavalla verhoa myös armeijaelämään.

Tärkeintä harjoituksessa on kuitenkin hyvä yhteishenki ja aito tekemisen tahto – elementit, jotka saavat naiset innostumaan asiasta. Santis 2015 -harjoituksessa vallinnut tekemisen riemu oli silmiinpistävää, eikä se jäänyt huomaamatta myöskään arvovaltaiselta kutsuvierasjoukolta, joka tutustui Santis 2015 -harjoitukseen lauantaina.

Santis 2015 -harjoituksessa moni ensikertaa NASTA-harjoitukseen osallistunut kertoi innostuneesta toiminnasta ja suuntaavansa heti seuraavaan NASTAan syksyllä. Ja näinhän siinä näytti käyneenkin, kun ensimmäisenä ilmoittautumispäivänä valtaosa syyskuussa järjestettävän Syyslento 2015 -harjoituksen kursseista oli täyttynyt. Tällä hetkellä Tikkakoskella pidettävä harjoitus on täynnä ilmoittautujamäärän kohottua yli 600:n – nyt jo toisen kerran peräkkäin! Hienoa naiset – jatkakaamme samaan malliin, sillä toiminnallamme on myös merkittävä yhteiskunnallinen merkitys: tuemme yhteiskunnan varautumiskykyä häiriö- ja poikkeusoloissa.

Jaa uutinen: