2024-03

Dokumenttielokuva Marskin majasta

Suomen marsalkka Mannerheimin metsästysmaja eli Marskin Maja on suomalaisten sotilaiden ylipäällikölleen Suomen marsalkka C.G. Mannerheimille jatkosodan aikana rakentama ja lahjaksi antama metsästysmaja marsalkan täyttäessä 75 vuotta kesäkuussa 1942. Maja oli kenraali Raappanan johtaman 14. divisioonan lahja Mannerheimille.

 Majan alkuperäinen sijaintipaikka oli Lieksajärven rannalla Keihäsniemessä Repolassa Suomen miehittämässä Itä-Karjalassa, nykyisen itärajamme itä puolella. Jatkosodan loppuvaiheessa vuonna 1944 se siirrettiin purettuna Suomen puolelle. Majan alkuperäiset rakentajat pystyttivät rakennuksen uudelleen Punelian rannalle Lopelle touko- ja kesäkuun aikana 1945. Majan lisäksi alueella on alkuperäinen rantasauna ja kalamaja sekä 1990-luvulla rakennettu kenttävartiomuseo Sisu. Nykyisin maja on avoinna myös yleisölle ja se tarjoaa monipuolisia palveluja.

Marskin majan omistaa Suomen Marsalkka Mannerheimin metsästysmajayhdistys, jonka jäseninä ovat upseerijärjestöt Kadettikunta, Jääkärisäätiö, Suomen Reserviupseeriliitto ja Upseeriliitto. Marskin Majan mielenkiintoisesta historiasta kertova dokumenttielokuvan sai ensi-iltansa 13.3. Museo Militariassa. Tunnin mittaisen elokuvan on valmistanut Ryhmä Pieninkä.

Elokuva on vapaasti katsottavissa Marskin majayhdistyksen nettisivuilla (linkki) ja YouTubessa (upotettu):

Marskin majan alueella toimii laadukas ravintola, josta lisätietoja löytyy myös netistä: Marskin Maja ravintola – Marskin maja (linkki).

Jaa uutinen: