2024-03

Brysselin reserviläiset ja maanpuolustustyö Euroopan pääkaupungissa

Ajatus reserviläisyhdistyksen perustamisesta Brysseliin syntyi keväällä 2023 kaupungille tyypilliseen tapaan työlounaalla italialaisessa ravintolassa.

Kyseessä oli Euroopan Unionin ulkopolitiikan parissa työskentelevien suomalaisten kuukausittainen lounas, jossa verkostoiduttiin ja vaihdettiin ajatuksia työasioista ja niiden sivusta – sattumalta Kuisma Kinnusen (kapt res, silloin Euroopan ulkosuhdehallinto, nykyisin puolustusministeriö) ja Ville Majamaan (vänr res, Euroopan komissio) kesken tällä kertaa myös reserviläistoiminnasta. Myöhemmin perustajakolmikkoon liittyi pitkän uran kansainvälisen siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan parissa tehnyt Torsten Hoffmann (kapt res, Euroopan ulkosuhdehallinto). Brysselin reserviläisten (Bryrery [ˈbɹyɹəɹy]) perustamiskokous pidettiin syksyllä 2023 ja perustamistapahtuma tammikuussa 2024 Suomen pysyvässä edustustossa EU:ssa Brysselissä.

Yhdistyksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on saattaa Brysselissä asuvien suomalaisten koko reservin mittakaavassa poikkeuksellisen laaja kansainvälinen osaaminen Puolustusvoimien käyttöön ja rakentaa uudenlaisia kansainvälisiä osaamisprofiileja, joita maanpuolustustyössä voitaisiin hyödyntää. Bryssel toimintaympäristönä luo reserviläistoiminnalle poikkeuksellisia mahdollisuuksia ja Brysselin reserviläiset voi osaltaan kehittää ja luoda valmiuksia kansainväliseen toimintaan uudenlaisessa Nato-Suomessa. Erityisesti Suomen sotilasedustajan EU:ssa ja Natossa, kenraaliluutnantti Kim Jäämeren, sekä Suomen Nato- ja EU-edustuston vankka tuki on ollut toiminnan aloittamisen kannalta korvaamaton ja mahdollistanut mielenkiintoisten tilaisuuksien järjestämisen. Tarkoituksena on järjestää erilaisia maanpuolustushenkisiä tapahtumia, kuten seminaareja, luentoja, saunailtoja tai liikunnallisia tapahtumia. Voimme myös tukea muiden maanpuolustusyhdistysten vierailuita Brysselissä.

Nato-juhla Brysselissä 4.4.2024.

Suomen Nato-jäsenyyden yksivuotis- ja Naton 75-vuotispäivänä 4.4.2024 joukko Brysselissä toimivia suomalaisyhdistyksiä, puuhamiehenään Bryreryn jäsen Atte Isoaho (alil res) järjestivät juhlatilaisuuden Brysselin Parc du Cinquantenairessa EU-korttelin sydämessä. Puiston ikoniseen riemukaareen juhlan kunniaksi asennetun monimetrisen Nato-lipun liehuessa navakassa tuulessa satapäinen suomalaisyleisö kuuli apulaissotilasedustaja eversti Mika Sepän juhlapuheen, ja Bryreryn tiedottaja Matti Linnan (ltn res) vetämän kuoron laulamana Suomen laulun ja Finlandian. Tämä on hienon perinteen alku Brysselissä.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6. Brysselin reserviläisten toiminta ottaa jälleen uutta tuulta alleen, kun Suomen Nato-edustusto ja sotilasedustaja kenraali Jäämeri isännöivät Brysselin reserviläisille Ukraina-aiheisen tilaisuuden, jossa Ukrainan sotilasedustaja kertoo Ukrainan tämänhetkisestä tilanteesta ja reserviläisyydestä Ukrainassa. Tilaisuus on suunnattu vain Suomen kansalaisille, ja myös Suomesta käsin saapuvat tilaisuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita, yhteydenotot bryrery @ gmail.com 15.5 mennessä.

Vaikka Brysselin reserviläiset toimii Reserviupseeriliiton alla, on se avoin kaikille maanpuolustushenkisille taustasta riippumatta. Kuten kenraali Jäämeri perustamistapahtumassa totesi, mahdollisuus kaikille osallistua toimintaan varsinaisina jäseninä on tärkeää ja tämä on yksi hallituksen pääpainotuksista tulevalle vuodelle. Menneistä ja tulevista tapahtumista tiedotetaan uutiskirjeessä, tuoreimman voi lukea täältä (https://urly.fi/3vQ0).

Puheenjohtajaan voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos toiminta herättää kiinnostusta:

Kuisma Kinnunen (kapt res)
Puheenjohtaja
Brysselin reserviläiset
Bryrery @ gmail.com

Teksti: Matti Linna

Jaa uutinen: