Yksi rykmentti, sata tarinaa – veteraanit kertovat

yksi_rykmentti_sata_tarinaa_veteraanit_kertovat_web_1

Suurhyökkäyksen jalkoihin jääneiden tarinat veteraanien omin sanoin. Palkitun ammattikirjoittajan kirjassa on tutkimuksellinen kädenjälki, jolla rivisotilaiden kertomukset on toimitettu ja asetettu asiayhteyksiinsä. Pietiläisellä on ollut käytössään poikkeuksellinen aineisto: satakunta veteraanihaastattelua. Lopputuloksena on kiehtova ja hienosti kirjoitettu teos, jonka perusteellisissa ja syvällisisissä tarinoissa korostuu rehellisyys ja suorapuheisuus.

Rankoista aiheista puhutaan moralisoimatta: haastatellut antavat sodanjohdon kuulla kunniansa, vankien ampumisilla ei retostella vaan ne ja niihin reagointi suhteutetaan sota-ajan todellisuuteen. Sama koskee hermojen pettämisiä: veteraaneilta löytyy ymmärrystä kaoottisesta etulinjasta paenneille.

Jatkosodassa juuri etulinjaan komennettu Jalkaväkirykmentti 1 murtui puna-armeijan suurhyökkäyksessä Valkeasaaressa kesäkuussa 1944. Rykmentti kärsi valtaisat tappiot, mutta jatkoi taisteluaan ”Kannaksen läpijuoksussa”. Henkiin jääneet kokivat vuosikymmeniä syyllisyyttä ja väheksyntää siitä, etteivät kyenneet pitämään puoliaan mahdottomassa tilanteessa. Kenelle jäi vastuu rintaman murtumisesta?

Tässä teoksessa rykmentissä palvelleiden miesten tarinat kohtaavat. Kirja pohjautuu ainutlaatuisiin 2000-luvun haastatteluihin ja JR 1:n perinnekillan haltuun uskottuun muistelumateriaaliin. Muistelijat edustavat heitä, jotka taistelivat koko jatkosodan tai jotka heitettiin nuorukaisina täydennysjoukoiksi sekasortoon vajonneelle Kannakselle. He ihmettelevät vieläkin, miksi ylemmät eivät kuunnelleet heitä.

Valkeasaaren jälkeen JR 1 käytännössä hajotettiin. Myöhemmin veteraanijärjestöt toivat taistelutoverit taas yhteen. Todellisuus elää henkiin jääneiden tarinoissa – ja tässä teoksessa. Satavuotisen Suomen kannattaisi kuunnella heitä.

Petri Pietiläinen on palkittu kotkalainen tietokirjailija, jonka teoksia ovat muun muassa Veikko Pystysen muistelmateos Ylitin Rajajoen kello 9.18. Rivimiehenä Kannaksella (2007), Koirien maailmanhistoria (2013) ja Kissojen maailmanhistoria (2016).

Yksi rykmentti, sata tarinaa muodostaa itsenäisen rinnakkaisteoksen Janne Mäkitalon ja Jukka Vainion sotahistorialliselle teokselle Valkeasaaressa läpimurto – Jalkaväkirykmentti 1 jatkosodassa (Docendo 2013).

Petri Pietiläinen: Yksi rykmentti, sata tarinaa – veteraanit kertovat (Docendo 2017), sidottu, 386 sivua.

Kirjailijan yhteystiedot:
Petri Pietiläinen, puhelin 050 3007 012, sähköposti petripietilainen@yahoo.com