Viipuri 1918 – kuolemaan päättyvää rakkautta, poliittista kamppailua ja kansanmurha

Toimittaja Martti Backmanin Harriet ja Olof – Rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918 (Gummerus) on dramatisoitu tietokirja Viipurin valtauksesta. Dekkarin tapaan etenevä tarina kertoo nuoren jääkärin, Olof Laguksen ja kohtalokkaan kauniin hoitajattaren, Harriet Thesleffin sotaromanssista ja sisällissodan hyytävistä loppuhetkistä. Kirjan keskiössä on Backmanin isoisä, asianajaja Fritz Wiik, joka ryhtyy tutkimaan niin Olof Laguksen epäselvissä olosuhteissa tapahtunutta kuolemaa kuin valtauksen loppuvaiheessa annettua käskyä teloittaa satoja Viipurin venäläisiä.

Martti Backman törmäsi Fritz Wiikin tarinaan sukututkimusta tehdessään. Tutkimuksen pohjalta syntyi kirja, joka yhdistää Viipurin murhenäytelmän yksilökohtalot ja tuon ajan poliittinen valtakamppailun, jossa jääkärit ja Mannerheimin olivat kilpailijoita ja jossa tilaisuus teki suomalaissotilaista murhaajia. ”Perehtyessäni Fritz Wiikin papereihin tajusin, että läheskään kaikkea ei ollut vielä kerrottu tästä Suomen suurimmasta joukkomurhasta ja että etenkin siihen johtaneet motiivit olivat jääneet hämäriksi”, Backman toteaa.

Perinteisen tietokirjan sijaan Backman päätyi kirjoittamaan kaunokirjallisemman, faktaa ja fiktiota yhdistelevän historiankirjan, niin kutsutun faktion. ”Omalle faktiolleni asetin vaatimuksen, että kirjan kaikkien oleellisten tapahtumien ja faktaväitteiden tulee olla historiallisesti tosia. Niinpä kaikki kirjassani mainitut kymmenet henkilöt ovat olleet oikeita eläneitä ihmisiä. Suurimmaksi osaksi heidän sanomisensa ja tekemisensä löytyvät suoraan kirjallisista dokumenteista. Kirjailijan mielikuvitus astuu kuvaan, kun faktisten ihmisten ympärille rakennetaan miljöötä ja väritetään heidän vuoropuhelujaan. Intuitioon tukeutuen voidaan myös esittää tulkintoja toimijoiden motiiveista ja tavoitteista, sekä ylittää vaikeita kerronnallisia aukkopaikkoja”, hän jatkaa.

Kirjasta sanottua:

Tiedon, taidon, päättelyn ja eläytyvän mielikuvituksen dramaattinen luomus.
– Anna Kortelainen

Martti Backman
Martti Backman (s. 1948) on Suomen Kuvalehden ja Iltalehden entinen päätoimittaja. Hän oli myös tutkivana toimittajana Ylen MOT-ohjelmassa 15 vuoden ajan.

Harriet ja Olof – Rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918
273 sivua
Ovh 36 €

viipuri1918