voittamisentaito

Aleksander Suvorov, toim. Aimo Ruusunen, Markku Salomaa: Voittamisen taito – Venäläisen sotataidon klassikko.


Docendo, 2015
ISBN 978-952-291-174-2
Sidottu, 158 sivua.

Nyt samoissa kansissa sekä sotaklassikko 200 vuoden takaa että analyysi venäläisestä sotataidosta Napoleonin sodista nykypäivään.

Venäläisen sotataidon klassikko suomeksi

Oliko Venäjän kansallissankari suomalainen talonpoika? Nyt samoissa kansissa sekä sotaklassikko 200 vuoden takaa että analyysi venäläisestä sotataidosta Napoleonin sodista nykypäivään.

Generalissimus Aleksander Suvorov (1729-1800) on venäläisen sotataidon perustaja. Hänen pääteoksensa Voittamisen taito (Nauka pobeždat) kuuluu yhä Venäjän upseeriston lukemistoon, ja Venäjän sotavoimien hyökkäyksellisyys perustuu edelleen Suvorovin ajatuksille. Nyt suomennettu Voittamisen taito valottaa näkemyksiä venäläinen sodankäynnin taustalla. Suvorov ei tuntenut muita taistelutapoja kuin hyökkäyksen. Viivytys, vetäytyminen ja puolustus olivat vain valmistelevia ja hyökkäykselle alisteisia toimia.

Suvorov oli operatiivisena johtajana nero, joka palveli läpi armeijan kaikki sotilasarvot alokkaasta generalissimukseksi. Hän johti yli kuusikymmentä taistelua ja voitti ne kaikki. Voittamaton Suvorov ei siis ole legenda. Poliittisia strategioita hän ei kuitenkaan koskaan oppinut ymmärtämään. Karjalais- ja suomalaistaustainen Suvorov toimi vuosina 1790-1792 käskynhaltijana Venäjän valloittamassa Kaakkois-Suomessa. Suomalaisille generalissimus oli helppo tuttavuus: hän osasi kieltä ja tunsi kansanlauluja – eikä koskaan nostanut asetta suomalaisia vastaan.

FT Aimo Ruususen ja VTT Markku Salomaan kääntämässä ja toimittamassa teoksessa alun perin komentajille tarkoitettu teksti on pyritty saattamaan mahdollisimman yleistajuiseksi. Voittamisen taidon kuvitetun käsikirjoituksen lisäksi kirja sisältää myös osiot Suvorovin elämästä ja hänen merkityksestään venäläiselle sotataidolle Napoleonin sodista ydinaseiden aikakaudelle.