Veteraanitoimittajien selonteko Venäjän toimista Trumpin vaalivoiton taustalla

Michaell Isikoff & David Corn: Venäläinen ruletti

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen 45. presidentiksi yllätti kaikki politiikkaa seuraavat. Ylimielistä, vastustajiaan avoimesti pilkannutta Trumpia karsastettiin jopa omien piirissä, mutta silti hän nousi takamatkalta ohi ennakkosuosikki Hillary Clintonin.

Yhdestä miehestä Trump ei kuitenkaan sanonut kampanjasta aikana tai sen jälkeenkään poikittaista sanaa: Venäjän presidentti Vladimir Putinista. Päinvastoin Trump vaikutti ihailevan Venäjää yksinvaltaisesti johtavaa entistä KGB:n agenttia.

Putin ja Trump olivat itse asiassa vanhoja tuttuja, sillä jo vuosia ennen valintaansa Trump oli yrittänyt tehdä vaikutuksen Putiniin päästäkseen pyörittämään bisneksiä Venäjälle. Kerta toisensa jälkeen Trumpin suunnitelmat kariutuivat. Venäläiset päättivät kuitenkin avittaa heille myötämielisen miehen Yhdysvaltojen presidentiksi.

Venäläinen ruletti on kahden veteraanitoimittajan hurja tositarina kansainvälisen politiikan kulisseista. Valtaa pitävien pelipöydässä revolveri kiertää kädestä toiseen ja kovaan leikkiin ryhtyneet nostavat vuorollaan piipun ohimolleen ja painavat liipaisinta.

”Koska Trump ei voi tai halua hyväksyä, että Putin hyökkäsi yhdysvaltalaista demokratiaa vastaan, jää viranomaisten ja toimittajien vastuulle selvittää, mitä vaalien alla oikein tapahtui. Selvitystyöhön saattaa mennä vuosia. Tällä kirjalla me kirjoittajat pyrimmä kantamaan kortemme kekoon. Suhtautuipa Trump skandaaliin miten hyvänsä, vastaavien hyökkäysten estäminen edellyttää, että niin rivikansalaiset kuin päättäjätkin saavat perinpohjaisesti tietää, mitä oikein tapahtui.”

Michael Isikoff ja David Corn

ISBN: 9789523004917
Sivumäärä: 430
Kirjastoluokka: 32.5.
Ilmestyminen: 15.1.2019
Alkuteos: Russian Roulette
Suomentaja: Aura Nurmi
Kansi: Timo Numminen
Hinta: 33,00 €

Ilmestyy myös e-kirjana.