kirja_putininvakea

Kalle Kniivilä, Putinin väkeä, Venäjän hiljainen enemmistö


Docendo
ISBN 978-952-291-066-0,
237 sivua

“Monen mielestä 90–luku oli kaamea vuosikymmen ja Putin on palauttanut maahan järjestyksen.”Venäjän suosituin poliitikko

Kalle Kniivilä on Malmössä ilmestyvät Sydsvenska Dagbladetin Venäjään erikoistunut toimittaja. Neuvostoliiton hajotessa hän oli Kansan Uutisten kirjeenvaihtaja Moskovassa. Kniivilä on opiskellut venäjää Leningradin yliopistossa ja Itä-Euroopan tutkimusta Lundin yliopistossa. Viime vuosina hän on tehnyt säännöllisesti juttumatkoja Venäjälle ja muihin entisiin neuvostotasavaltoihin. Haastattelumatkan kirjaa varten hän teki syyskuussa 2013.

”Vakuuttava reportaasi – Selväsanainen ja suoran asiaan” – Gotlands Tidningar. Tervetuloa Venäjän todellisuuteen! Tämä ei ole kirja Vladimir Putinista – sellaisia on jo liikaakin. Vähemmän on kerrottu tavallisista venäläisistä, jotka Putinia kannattavat. Ja heitä on paljon. Mikä on Putinin suosion salaisuus? Miksi Venäjällä ei kaivata demokratiaa? Entä mitä venäläiset ajattelevat lännestä? Toimittaja Kalle Kniivilä haastatteli Venäjän hiljaista enemmistöä, jota miellyttää vakaus, talouskasvu ja Venäjän suurvalta-aseman palauttaminen. Monen mielestä 90-luku oli kaamea vuosikymmen ja Putin on palauttanut maahan järjestyksen. Samalla hän on murskannut riippumattomat tiedostusvälineet ja hyökännyt naapurimaihin. Mikä on venäläinen ajatusmaailman 2010-luvulla ?

Maaliskuussa 2014 yli 80 % venäläisistä kannatti Putinia. Putin on vahva johtaja, joka on palauttanut Venäjän suuruuden. Hän on Venäjän suosituin poliitikko tällä hetkellä. Venäjällä vallitsee yhtenäinen 13 prosentin tulovero, demokratia ja sananvapaus. Kansan oma vaikutusvalta on olematon. Lännessä Putin ei ole suosittu.

Nyky-Venäjä on toimiva markkinatalous. Puhutaan ns. salaliittoteorioista. Vallassa olevilla on etuoikeus hankkia rahaa. NL:n suunnitelmatalouden romahdus muutti olennaisesti venäläisten maailmankuvaa ja todellisuutta. Merkittävää osaa näyttelevät edelleen öljytulot. Venäjä on autoritaarinen yhteiskunta, jossa valta on heikoilla ryhmittymillä. Putin pyrkii vakauteen ja riskien minimointiin.

Toisinajattelijat tuomitaan herkästi, mm. Hodorovski, Venäjän rikkain mies, Jukos –öljy-yhtiöiden omistaja. Eliitillä on määrättömiä rikkauksia, mm. useita loistohuviloita Venäjällä ja myös Suomessa. On sanottu, ettei ”yhtenäistä kansaa voi voittaa”. Yhtenäinen Venäjä on huijareiden ja rosvojen puolue”.

Putin pyrkii Venäjän voittoon, poliittisen ja taloudellisen ylivallan keinoilla. Korruptio on ongelma ja se rehottaa edelleen. Unto Vaskuu