Tarinoita Helsingin sotilassaarten historiasta

 

Toukokuussa Helsingin edustalla avautuu suurelle yleisölle kaksi aiemmin suljettua sotilassaarta, Vallisaari ja Kuninkaansaari. Jarmo Niemisen kirja Keisarin perintö – Tarinoita Helsingin sotilassaarten historiasta (Gummerus) tarjoaa antoisan matkan näiden saarten ja läheisen Santahaminan menneisyyteen 1400-luvulta alkaen. Vankkaan tutkimustyöhön perustuva runsaasti kuvitettu teos herättää eloon asukkaisiin, tapahtumiin ja paikkoihin liittyvät tarinat. 

Helsingin sotilassaaret ovat olleet lännen ja idän välisten valtataistelujen tapahtumapaikka vuosisatojen ajan. Ne ovat suojanneet vuoroin Ruotsia ja vuoroin Pietaria. Saarten vaiheisiin liittyy monta kansallisuutta ja kulttuuria, jotka kaikki ovat jättäneet jälkensä ihmisten mieliin sekä saarten luontoon, rakennuksiin ja paikannimiin.

Keisarin perintö valottaa saarten rikasta menneisyyttä Iivana Julman ajoista Viaporin kapinaan ja Suomen itsenäisyyden alkuhetkiin. Historioitsijana ja sotilassaarien oppaana Nieminen on löytänyt tarinoita, joissa saarten historia hengittää mukaansatempaavalla tavalla. Kiehtovien kertomusten lisäksi autenttiset arkistokuvat, havainnolliset kartat ja Alpo Tuurnalan tunnelmalliset akvarellit kertovat paikoista, joista monet avautuvat vasta nyt vierailijoille. Kirja on antoisaa luettavaa niin saarikäyntiä suunnitteleville kuin yleisemmin Helsingin vaiheista tai Suomen historiasta kiinnostuneille.

Keisarin perintö aukeaa myös näyttelyksi Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa 10.6.–11.9.2016. Esillä on Jarmo Niemisen valokuvia, Petri Asikaisen videoita ja Alpo Tuurnalan maalauksia, jotka kertovat saarien kiehtovaa tarinaa.

Jarmo Nieminen
Historioitsija Jarmo Nieminen (s. 1959) on kirjailija, valokuvaaja, luontoaktivisti ja kaupunginvaltuutettu sekä upseeri. Hän on yli 30 vuoden ajan tutkinut Helsingin sotilassaarten luontoa ja historiaa sekä julkaissut lukuisia tietokirjoja. Keisarin perintö on jatkoa teokselle Aarresaaret – Helsingin sotilassaarten uskomaton luonto, joka sai WWF:n vuoden luontokirja -palkinnon vuonna 2014.

Jarmo Nieminen: Keisarin perintö – Tarinoita Helsingin sotilassaarten historiasta
239 sivua
Ovh 45 €

sotilassaaret kansikuva