Talven soturit
Eteenkin menneinä aikoina ei sodankäynti talvella ei ollut tavanomaista. Historiasta tiedetään, että monesti armeijat talvehtivat talvileireissään ja jatkoivat sotaa keväällä. Suomessa talvella on kuitenkin taisteltu kautta historian. Tämä on aina vaatinut omaa osaamistaan. Talvinen luonto itsessään on tappavan vaarallinen.
Talven soturit -kirjassaan sotahistorioitsija Pasi Tuunainen kertoo talvisodankäynnin osaamisen kehittymisestä Suomessa. Kirjassa kuvataan kuinka Suomessa vuoden 1918 jälkeen opittiin ottamaan talvi olosuhteineen alivoimaisen puolustautujan lisävoimavaraksi ylivoimaista hyökkääjää vastaan. Suojeluskunnissa tehdyssä työllä oli myös merkittävä osuus talviosaamisen kehittämisessä. Myös se, että suuri osa sen ajan miehistä oli maa- ja metsätöissä ja siten tottuneita selviämään luonnossa oli eduksi.
Talvisodassa kaikki tämä kehitystyö, koulutus ja osaaminen joutui äärimmäiseen testiin. Tämä osoitti, että paljon oli tehty oikein, suomalaiset käänsivät luonnonolosuhteet puolelleen tai ainakin niin, että ne rasittivat hyökkääjää vielä enemmän. Suomalaiset improvisoivat ja sovelsivat siviilielämän oppeja siitä kuinka talvessa pärjätään.
Kirja on hyvin kirjoitettu ja sitä miellyttävä lukea.
Kirjoittaja Pasi Tuunainen, FT, reservin majuri, on Itä-Suomen ja Oulun yliopistojen sotahistorian dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon historian dosentti useati palkittu tietokirjailija. Hän työskentelee historian yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa.
Gaudeamus 2019 • 9789523450424 • Sidottu • 344 sivua, kuvitettu